Merkelt választották kancellárjelöltnek

Fotó: MTI/EPA-DPA / MARKUS SCHREIBER

-

Angela Merkel hivatalban lévő német kancellárt, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökét választotta kancellárjelöltjének szombaton a szeptember 24-i szövetségi parlamenti választásokra az északkelet-németországi Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartomány – Merkel szülőföldje – CDU-szervezete.


A Stralsundban tartott tartományi pártkongresszuson a mintegy 140 küldött 95 százaléka szavazott arra, hogy a kancellár kerüljön a CDU országos listájának élére.

A CDU és bajor szövetségese, a Keresztényszociális Unió (CSU) már korábban megegyeztek, hogy ismételten Merkel lesz az uniópártok csúcsjelöltje. Merkel a CDU tartományi szervezetéhez tartozik, Elő-Pomerániában van a választókerülete, amelyben 1990 óta mindig egyéni mandátumot szerzett. 2005 óta tölti be megszakítás nélkül a német kancellári tisztséget.

Eddigi legjobb eredményét a kancellár a 2013-as szövetségi parlamenti választásokon érte el, amikor is 56,2 százalékot kapott. Akkor a CDU az északkeleti tartomány összes választókörzetében győzött, és ezzel mind a hat egyéni képviselői mandátumot megszerezte.

Közvélemény-kutatások szerint Merkel rendkívül kemény kihívással néz szembe a balközép szociáldemokraták részéről, akik Martin Schulz korábbi európai parlamenti elnököt választották kancellárjelöltjükké. Szombati beszédében Merkel nem tett említést Schulzról, de hangsúlyozottan dicsérte a szociáldemokrata elődje, Gerhard Schröder által bevezetett gazdasági reformokat, amelyek közül többet Martin Schulz módosítana.