Merkelt saját párttársai támadják egy levélben

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-


Angela Merkel német kancellár saját pártjának, a CDU-nak 34 tagjától kapott levelet, amelyben különböző helyi politikusok és polgármesterek fejezik ki elégedetlenségüket a kancellár által képviselt menekültpolitikával szemben.


Úgy vélik, Németország nem követheti a nyitott határok politikáját, mert az ország nem képes korlátlan számú, ráadásul a nyugati értékrendtől eltérő kultúrájú menekültet integrálni.

Szerintük a Szíriával határos országokat kéne jobban támogatni, hogy a menekültek ott megfelelő ellátásban részesülhessenek, illetve az EU határait kellene erősebben védeni.

Sürgetik a Németországban levő, biztonságos országokból érkezett menekültek kiutasítását, illetve azt, hogy a nem politikai menekülteket már a német határnál fordítsák vissza. Szerintük még anyaországukban tájékoztatni kellene az embereket arról, hogy nem politikai menekültek nem telepedhetnek le Németországban, és hogy a politikai menekültek sem választhatják meg, hogy melyik országba akarnak bevándorolni.


Eközben Merkelnek és a konzervatív CDU/CSU pártszövetségnek a népszerűsége tovább csökken: a kancellár népszerűségi mutatója idei mélypontjára süllyedt, miközben a parlamenten kívüli legnagyobb erő, az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali populista párt népszerűsége nőtt. Utóbbira jelenleg a választók 7%-a szavazna, tehát a párt már átlépné a parlamentbe kerüléshez szükséges 5%-os küszöböt.