Merkelt nem érdekli Orbán, elosztaná a menekülteket

Fotó: ANADOLU AGENCY / Arpad Kurucz

-

A kancellár Berlinben azt mondta, előbb Macedóniának és Görögországnak kell gondoskodnia határának védelméről, aztán jöhet a menekültek szétosztása.


Angela Merkel német kancellár szerint el kell osztani a Görögországba érkezett menekülteket az európai uniós tagországok között.

A kancellár Berlinben a Tihomir Oreskovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a tavaly szeptemberi magyarországi és a jelenlegi görögországi helyzet hasonlóságára vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: nem lehet összehasonlítani a két helyzetet, és "nagyon világos", hogy szükség van az "elosztási mechanizmusra", amely Görögországból, mint az EU külső határán fekvő tagországból "indul ki".

Hozzátette, hogy időközben kiépült a görögországi uniós menedékkérő-regisztrációs központok (hot spotok) egy része, és vannak más szálláslehetőségek is, amelyeket a menekülteknek igénybe kell venniük. Továbbá tudomásul kell venniük, hogy nincs joguk megválasztani, hogy melyik tagországban nyújtanak be menedékjogi kérelmet.

Hangsúlyozta: a görög-macedón határról érkező képek azt mutatják, hogy a március 7-i uniós csúcson bőven lesz mit megbeszélni. "Sajnálom, hogy nem a külső határok jobb védelmével kezdtük", hiszen így sok ember gyűlt össze Görögországba - jegyezte meg a német kancellár. Kiemelte, hogy nemcsak Macedóniának, hanem Görögországnak is gondoskodnia kell határának védelméről, és miután ez megvalósul, hozzá lehet kezdeni a korábban már meghozott közös döntés alapján a 160 ezer menekült tagállamok közötti szétosztásához.