Merkelt becsmérelték az iszlámellenesek drezdai tüntetésén

Fotó: AFP / ROBERT MICHAEL

-

Becslések szerint a Pegida felvonulásán akár 12 ezren is részt vehettek.


Ismét ezrek vettek részt hétfő este a németországi Drezdában a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom tüntetésén. A Pegida tüntetésein megjelentek számáról a rendőrség nem közöl adatokat, de a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videók elemzése alapján mindig készít létszámbecslést a mozgalom szokásos hétfő esti felvonulásairól. Szerintük ezúttal 9-12 ezer ember vehetett részt a demonstráción.

A résztvevők száma nem változott lényegesen az utóbbi három tüntetéshez képest, amelyeken rendre 8-12 ezren vettek részt a becslések szerint.

A Pegida hétről hétre megrendezett tüntetésén a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap párizsi szerkesztősége elleni januári terrortámadás után voltak a legtöbben, akkor 18-20 ezer embert vittek az utcára.

Német hírportálok beszámolói szerint a hétfő esti tüntetés fő szónoka, Siegfried Däbritz egyebek között annak a véleményének adott hangot, hogy a múlt héten pénteken történt párizsi merényletek azt jelentik, hogy


háború indult a demokrácia ellen,

és ez a háború annak a bevándorlási politikának a következménye, amely „meghív hozzánk a miénktől merőben különböző kultúrájú embereket”.

A szónok hozzátette: gyengeelméjű, aki nem veszi észre, hogy összekapcsolódik az iszlám, a terror és a „jelenlegi menekültpolitika”. A tömegben sok transzparens volt látható, az egyiken Angela Merkel kancellár arcképe apácafejfedőben és -gallérban volt látható, és a kép fölött az a felirat állt, hogy „Mutter Terrorosia”.