Merkelt akarja idegesíteni a bajor miniszterelnök Orbán meghívásával

Fotó: MTI/MTVA / Sven Hoppe

-

Horst Seehofer nagyon nem ért egyet a német kancellár politikájával, valószínűleg ezért is hívta meg magához a magyar miniszterelnököt.


Horst Seehofer, a bajor konzervatív párt, a CSU elnöke – egyben Bajorország miniszterelnöke is – a múlt héten, amikor Angela Merkel úgy döntött, hogy beengedi a Magyarországról érkező menekülteket az országba, úgy nyilatkozott a Spiegelnek:


Ez hiba volt, ami sokáig le fog minket kötni. Nem látok arra módot, hogy a dugót újra belerakjuk a palackba. Hamarosan egy kezelhetetlen helyzetbe kerülünk.

Az elégedetlensége okozhatta azt is a lap szerint, hogy a következő tartományi zárt frakcióülésre meghívta Orbán Viktort. Seehofer azt mondta, azért, hogy „megoldást” találjanak.


A magyar–bajor találkozó ráadásul megelőzi a német tartományok és a szövetségi kormányzat szeptember 24-ei, menekültekről szóló tanácskozását is. A tervek szerint itt tárgyalnak majd a menekülteknek szóló gyorsabb segítséget adó törvényről is. Eszerint ipari körzetekben hoznának létre menekültotthonokat, ahol fellazítanának több szabályt is.