Merkelék rendkívüli uniós csúcsot akarnak

Fotó: MTI/EPA/Daniel Naupold / MTI/EPA/Daniel Naupold

-

Németország és Ausztria rendkívüli uniós csúcs összehívását kezdeményezi jövő hétre – jelentette be Angela Merkel német kancellár.


A menekültválságot csak európai összefogással lehet megoldani – emelte ki Angela Merkel az osztrák kancellárral, Werner Faymann-nal folytatott megbeszélése után, kettejük sajtótájékoztatóján. Németország, Ausztria és Svédország nem tudja viselni a menekültválság valamennyi terhét – tette hozzá.

Vissza kell találni az „európai szellemiséghez” – mondta a német kancellár. Hangsúlyozta, hogy a humanitárius válsághelyzet miatt helyes döntés volt a Magyarországról elindult menedékkérők beengedése. A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása azt a célt szolgálja, hogy a hatóságok ismét rendezett keretek között regisztrálhassák a menedékkérőket – mondta Angela Merkel.


Közben a cseh belügyminiszter, Milan Chovanec egy Twitter-bejegyzésben úgy fogalmazott: Németország „nem konzisztens” politikája jelenleg a migrációs válság megoldásának legnagyobb problémája.

A cseh politikus német kollégája, Thomas de Maiziere keddi nyilatkozatára reagált, miszerint az Európai Uniónak csökkentenie kellene a támogatási pénzek kifizetését a strukturális alapokból azon országoknak, amelyek elutasítják a kompromisszumot a menekültkvóták ügyében.