Merkel nem fogadja el Orbán kijelentését a menekültproblémáról

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

A német kancellár visszautasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök brüsszeli kijelentését, miszerint a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma - jelentette a dpa német hírügynökség.


A dpa idézte Angela Merkelt, aki a svájci államfővel lezajlott találkozóját követően hangsúlyozta: „Németország azt teszi, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie. Nem többet és nem kevesebbet. Olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint"


A német kancellár a dpa szerint figyelmeztette Magyarországot a háborús, illetve polgárháborús menekültek védelmét előirányzó genfi konvenció betartására. „A menekültekre vonatkozó genfi konvenció nemcsak Németországban érvényes, hanem az Európai Unió valamennyi tagállamában" - fogalmazott Merkel, hozzátéve, hogy az elv az, hogy azoknak kell védelmet kapniuk, akiknek védelemre van szükségük, ezt pedig valamennyi európai államnak tiszteletben kell tartania.

A magyar miniszterelnök délelőtti brüsszeli sajtóértekezletén a Magyarországon, illetve Budapesten tartózkodó menekültekkel kapcsolatban többek között azt mondta, hogy ez nem európai, hanem német probléma, mivel senki nem szeretne Magyarországon maradni, mindenki Németországba akar menni. Orbán Viktor megjegyezte, hogy Magyarországnak kötelessége regisztrálni a menekülteket.

Merkel erre a kijelentésre reagált, utalva arra is, hogy a kérdésben Francois Hollande francia államfő is osztja a véleményét.