Merkel Törökországban pontosítja a menekültekről kötött megállapodást

-

Angela Merkel, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és a török miniszterelnök először egy konténertábort látogattak meg, ahol csaknem 5000 szíriai menekült él.


A Gaziantep közelében fekvő Nizip település 2-es számú konténervárosa 2013. február 11-e óta működik, területe 145 ezer négyzetméter. Átadása óta 363 gyermek született a táborban, amely 1857 fiatal oktatását biztosítja.

Törökország saját állítása szerint már mintegy 10 milliárd dollárt költött a migránsokra 2011 márciusa, a szíriai konfliktus kezdete óta, és ennek az az összegnek a legnagyobb részét a török-szíriai határ közelében felállított menekülttáborokra fordította.

A március 18-i EU-török megállapodás értelmében április 4-én kezdődött meg azoknak az illegális határátlépőknek a visszaküldése Törökországba, akik március 20-a után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy ők maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától. A megállapodás értelmében az EU-tagországok ezért cserében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az egyezmény szerint minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen 6 milliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a török területen tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.