Merkel szigorítaná a szankciókat

Fotó: MTI/EPA / Franck Robichon

-

Angela Merkel német kancellár szigorítani szeretné az Oroszország elleni szankciókat.


A Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung írás szerint az Oroszország elleni szankciókat a légi ipar vagy a védelmi minisztériumhoz köthető iparágak elleni intézkedésekkel bővítenék.

Az idézett források szerint Angela Merkel az Európai Tanács jövő csütörtöki és pénteki ülésén szeretne tárgyalni a szankciók kibővítéséről.

A lap cikke felhívja a figyelmet arra, hogy az Oroszország ellen még az ukrán konfliktus idején bevezetett szankciók szigorítását nemcsak az uniós tagországokkal, hanem a koalíciós partner SPD-vel is nehéz lesz elfogadtatni. A szociáldemokraták a dél-európai államokhoz hasonlóan ugyanis elutasítják szankciók szigorítását, a lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az utóbbi időben „nőtt az oroszokkal szembeni ellenérzés”.

Ehhez hozzájárult az ENSZ-segélykonvoj elleni szíriai támadás – amelyet a nyugatiak vádja szerint az orosz légierő követett el –, valamit az oroszoknak a heves harcok sújtotta, napi szinten bombázott Aleppóban való tevékenysége is.

A cikk rámutat arra, hogy Barack Obama amerikai elnök telefonon biztosította Merkelt: támogatna egy „kemény választ”, ha az európai uniós országok erről döntenek.