Merkel szerint nem késik majd a Brexit

Fotó: DPA / MICHAEL KAPPELER

-

A tervek szerint június 19-én kezdődnek a tárgyalások.


A meglepetésszerű választási eredmények ellenére London feltehetőleg tartja magát ahhoz a tervhez, amelyet Theresa May kormánya kidolgozott az EU-ból való kilépés megtárgyalására – mondta Angela Merkel Mexikóban. A német kancellár azt szeretné, ha gyorsan elkezdődnének ezek a tárgyalások, és ő felkészült rájuk. A terv szerint a Brexit-tárgyalásoknak június 19-én kell megkezdődniük.

Nagy-Britannia Európa része marad azután is, hogy kilép az EU-ból, és azt szeretné, ha egyúttal jó partnere is maradna az uniónak – mondta Merkel.

A kancellárt aggasztja a katari helyzet, amelyre szerinte a térségbeli országoknak – Iránnal és Törökországgal együtt – megoldást kell találniuk. Az Öböl menti országok és Donald Trump a terrorizmus támogatásával vádolják Katart, és több ország már megszakította vele a diplomáciai kapcsolatait. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint viszont Ankara továbbra is támogatja Katart, mert nem látja bizonyítottnak, hogy Doha támogatná a terrorizmust.

Merkel kétnapos látogatásra érkezett Mexikóba. Az elnökkel, Enrique Pena Nietoval szóba hozott kettőt a latin-amerikai ország legkényesebb problémái közül: az újságírók meggyilkolását és az emberek tömeges elrablását. Az idén már hat újságírót gyilkoltak meg az országban.

Merkel ls Pena Nieto optimistán nyilatkozott az Észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás, a NAFTA. Ez Trump amerikai elnök követeli.