Merkel: segítettünk Magyarországon, hogy megóvjuk Európa becsületét

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

„Eleget éltem falak mögött!” – mondta magához képest kikelve Angela Merkel az Európai Néppárt egy zárt gyűlésén, ahol keményen elítélte Orbán menekültellenes politikáját is.


„A kelet-európaiak – és magamat is annak veszem – a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy az elkerítés nem működik” – mondta a Kelet-Németországban felnőtt kancellár, aki elítélte a kelet-európai vezetőket, amiért nem tanultak a saját történelmükből.


„Elszomorít, hogy pont azok a szerencsések, akik megélhették a hidegháború végét, hiszik azt, hogy ki lehet maradni a globális történések alakulásából” – jegyezte meg Merkel, azokra az országokra utalva, melyek nem hajlandók befogadni menekülteket.

A Politico című neves politikai szaklap értesülése szerint a nyilvánosság előtt többnyire higgadt és fegyelmezett kancellár a zárt ülésen meglepően nyersen és érzelmektől átitatva fogalmazott.

Később már a teljes Európai Parlament előtt bírálta bizonyos kormányok azon retorikáját, miszerint meg kell védeni a keresztény Európát a muzulmánoktól, és így kizárólag keresztény menekülteket hajlandók befogadni. „Milyen alapon akarjuk védelmezni a világban szétszórt keresztényeket, ha mi nem vagyunk hajlandók muzulmánokat befogadni?” – fogalmazott.


Orbánnak is beszólt

Merkel Magyarországra és Orbán Viktor politikájára külön is kitért beszédében: „Igen, segítettünk Magyarországnak, amiért sok kritikát is kaptam odahaza. Azért segítettünk, mert valakinek meg kellett mentenie Európa becsületét”.

A kancellár szerint a magyar határra felhúzott kerítés nem csak morálisan megengedhetetlen, de még csak nem is célravezető: „A menekülteket nem fogja megállítani, ha kerítéseket építünk. Erről mélyen meg vagyok győződve. Eleget éltem falak mögött”.

Merkel szerint a kerítéssel legfeljebb néhány évvel lehet eltolni az elkerülhetetlent. „A berlini fal is leomlott egyszer, és akkor mindenki nagyon boldog volt”.

Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján nem kívánta kommentálni Merkel kijelentéseit. Annyit mondott, a német kancellár nyilvános megszólalásaiban korábban számos alkalommal támogatásáról biztosította Magyarországot.