Merkel: nem kellene kerítés, ha a görög–török határ védett lenne

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

A német kancellár azután szólalt meg, hogy Szlovénia bejelentette, kerítést épít, amihez Magyarországról vásárolt 100 kilométer drótkerítést.


Angela Merkel szerint Szlovénia nem kényszerülne rendkívüli intézkedésekre, ha "meg lehetne oldani a problémákat a görög-török külső határon". A német kancellár Berlinben, sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a szlovéniai fejlemények aláhúzzák annak "sürgősségét, hogy összeurópai megoldáson kell dolgoznunk", és mindenekelőtt biztosítani kell a görög-török uniós külső határt.

Az idő sürget, megoldásokat kell találni a külső határok jobb védelmére, tárgyalni kell Törökországgal egy migrációs akciótervről és fel kell gyorsítani az uniós regisztrációs pontok kiépítését Görögországban és Olaszországban - mondta Angela Merkel.

A közös európai megoldás ügye "sajnos nem halad annyira gyorsan, amennyire a problémák sürgető volta miatt szükséges lenne" - mondta a kancellár.

Közben a Bild című lap online kiadásában azt írta: a szlovén kormány egyeztette a horvát határon végrehajtani tervezett intézkedéseit az osztrák és német belügyi hatóságokkal, és Magyarországon beszerzett 100 kilométer drótkerítés felhúzásához elegendő anyagot.