Merkel nem hajlandó változtatni a menekültpolitikáján

-

A német kancellár kitart menekültpolitikája mellett, és szerinte csökkenni fog az érkezők száma.


Angela Merkel német kancellár annak ellenére nem kíván változtatni menekültpolitikáján, hogy egyre több kritika éri a koalíciós partner bajor keresztényszocialisták (CSU) és a szociáldemokraták (SPD) oldaláról. Merkel a héten ellátogat a CSU parlamenti frakciójának ülésére is, ahol „újra megerősíti, hogy a teljesen egyértelmű programját követi mind az országos, mind az európai politikájában” – mondta szóvivője, Stephen Seibert a Spiegel szerint. És ezt a politikáját folytatja a továbbiakban is.


Erről beszélt Peter Tauber CDU-főtitkár is a párt elnökségi ülése után, kiemelve, hogy a CDU decemberi kongresszusán kijelölt iránynak megfelelően a héten megtartják az első német-török kormánykonzultációt, február elején a kancellár a brit miniszterelnökkel Londonban támogatói konferenciát tart Szíria megsegítésére, és a februári és a márciusi uniós csúcson további válságkezelő lépésekről tárgyalnak majd. Hozzátette, hogy a CDU kezdeményezi Algéria, Marokkó és Tunézia átsorolását a biztonságos származási országok közé, és elvárja az SPD-től, hogy támogassa ezt a törekvést.

Seibert arról is beszélt, hogy Merkel tud az őt ért kritikákról, és azt figyelembe is veszi. A kancellár célja pedig a továbbiakban is az, hogy tartósan és észrevehetően csökkentse az érkező menekültek számát. Az elmúlt hetekben tapasztalt csökkenés még nem elegendő.

Noha Merkel türelmet kér, a koalíciós partnerek egyre többet támadják, az SPD vezetője, Sigmar Gabriel szerint gyorsítani kell az érkezők mértékének csökkentésén, míg a bajor miniszterelnök, Horst Seehofer a kéthetes ultimátumot adott a kancellárnak. Seehofer szerint addigra újra rendezett helyzetnek kell uralkodnia a német határokon.