Merkel nem engedné, hogy a halálbüntetésért kampányoljanak a törökök

Fotó: MTI/EPA / SEDAT SUNA

-

A németországi török közösség szerint megfelelő jogalapot kell találni az esetleges népszavazás betiltására.


Angela Merkel szerint Törökország nem kampányolhat Németországban a halálbüntetés visszaállítása mellett, amennyiben Ankara népszavazást ír ki a kérdésről. Bár még nem érkezett ilyen megkeresés, a felvetés sajnos egyáltalán nem hipotetikus, hiszen Törökországban éppen most vitatják meg az ügyet – mondta a kancellár.

Steffen Seibert kormányszóvivő a múlt héten jelentette be: ha Törökországban népszavazást tartanak a halálbüntetés visszaállításáról, azon a Németországban élő törökök nem vehetnek részt. Martin Schulz szociáldemokrata pártelnök és kancellárjelölt is azt mondta, megengedhetetlen, hogy Németországban szavazást tartsanak olyan intézkedésről, amely ellentmond az ország értékeinek és alkotmányának.

Gökay Sofuoglu, a németországi török közösség vezetője kedden azt mondta, ellenzik a halálbüntetés visszaállítását Törökországban, és nem támogatják, hogy referendumot tartsanak a kérdésről.

Sofuoglu korábban azt is mondta, az esetleges népszavazás betiltása ellenkezne az alkotmánnyal. "Csak azért, mert a kérdés valakinek nem tetszik, nem lehet egyszerűen megtiltani a referendum megtartását Németországban." Sofuoglu szerint a politikai nyilatkozatok nem elegendőek, és arra kérik a német kormányt, hogy találjanak megfelelő jogalapot a referendum betiltására.