Merkel nem akar Budapest vendége lenni

-

A kancellár lemondta az utat. A menekültügy túszul ejtette a magyar-német kapcsolatokat.


Budapest megpróbálta megnyerni Angela Merkelt, hogy vegyen részt díszvendégként az NGM novemberi digitalizációval kapcsolatos konferenciáján - írja a Figyelő diplomáciai forrásokra hivatkozva. A kancellárnak köztudottan szívügye a téma, és ez végre közös platformot teremthetett volna Orbán Viktorral. A miniszterelnök állítólag erről is tárgyalt, amikor tavasszal Németországban járt.

Merkel - állítólag a Telekom közbenjárására - először igent mondott a meghívásra, ám később visszakozott. Nehéz lett volna eladnia Németországban, hogy miért jön vendégségbe az "ősellenségéhez". A lap forrásai elismerik, hogy a menekültügy túszul ejtette a kétoldalú kapcsolatokat, de Berlinben még ennél is súlyosabb aggodalmat vált ki, hogy Orbán - aki már egyértelműen a véleményvezér szerepére törekszik Európában - egy amúgy is kényes időszakban újabb árkokat ás az Unión belül.

Mindkét kormány tudatában van annak, hogy a kétoldalú viszony fagyos, de egymástól várják a gesztusokat. Német részről élnek bizonyos remények, hogy a kvótanépszavazás után a magyar kormány konstruktívabb álláspontot foglal el, és akár menekültek önkéntes befogadására is hajlandó.