Merkel nélkül tanácskoztak a menekültválságról

Fotó: MTI/EPA / Justin Lane

-

A menekültválságban többen hagyták el otthonaikat, mint a második világháború óta bármikor.


Barack Obama amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés ülésével párhuzamosan külön konferenciát szervezett a menekültválságról New Yorkban, és bejelentette, ötven ország ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről. Egy nappal az ENSZ-ben megtartott nemzetközi menekültkonferenciát követően Obama újabb tanácskozást rendezett Vezetők csúcsértekezlete címmel, és társházigazdaként külön meghívta Kanada, Svédország, Németország, Mexikó és Etiópia képviselőit.

Valamennyi ország a legmagasabb szinten képviseltette magát, Angela Merkel német kancellár azonban az utolsó pillanatban lemondta a részvételét.

A konferencián az amerikai elnök bejelentette: ötven nemzet ígéretet tett arra, hogy még idén 360 ezer menekültet fogad be a háború sújtotta vidékekről, elsősorban Szíriából, Afganisztánból és Szomáliából. Kanada és Németország például a tavalyihoz képest megduplázza a befogadandó menekültek számát.

Eposzi léptékű válsággal nézünk szembe” jelentette ki Obama. Mint mondta, hogy több mint 65 millió embernek kellett elhagynia otthonát, többen menekülnek, mint a második világháború óta bármikor. A 65 millió menekült közül 21 milliónyinak a hazáját is el kellett hagynia.

„Nem csukhatjuk be a szemünket, és nem fordíthatunk hátat, nem csaphatjuk be az ajtót e családok előtt, mert ezzel legalapvetőbb értékeinket árulnánk el” mondta Obama.

Az elnök külön köszönetet mondott Mexikónak, amely a közép-amerikai országokból fogad be nagyszámú menekültet, valamint Svédországnak, Kanadának és Németországnak. Obama külön megemlítette – a konferencián egyébként felszólaló – Justin Trudeau kanadai kormányfőt, illetve Angela Merkel német kancellárt, mint akik rendkívüli támogatást nyújtanak a menekülőknek.

Barack Obama bejelentette: a menekülőknek segítséget ígérő több mint ötven nemzet az idén több mint 4,5 milliárd dollárral emelte meg a humanitárius célokra nyújtott anyagi segítséget. Ezt a pénzt élelmiszerre, gyógyszerre, ruhákra és menedékhelyek létesítésére költik.

Obama megígérte: a Világbankkal összefogásban új finanszírozási lehetőségeket kutatnak fel, hogy a befogadó szegényebb országoknak segítsenek a menekültek integrálásában – utalva Törökországra, Jordániára, Csádra és Thaiföldre.

Az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés ülésszakán is felszólalt a menekültválságról, ahol azt mondta, hogy a gazdagabb országoknak még jobban ki kell venni a részüket a menekültek befogadásából.