Merkel nagyobb szolidaritást vár el menekültügyben

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Idén a menedékkérők több mint fele Németországban vagy Magyarországon kért menekültstátuszt.


Angela Merkel német kancellár szerint megengedhetetlen, hogy a menekültek háromnegyedét a 28 uniós tagállamból csak 5 fogadja be. Merkel az egyik legfontosabb feladatnak ugyanakkor a tengeri tragédiák megelőzését, illetve a menekültek életének megmentését nevezte.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint tavaly 59,5 millió menekült volt már világszerte, a növekedés a korábbi évekhez képest drámai. Világviszonylatban Magyarország a 9. lett tavaly a menedékkérők számát nézve.

Az Eurostat adatai szerint az év első három hónapjában 185 ezer új menedékkérőt regisztráltak az Európai Unió tagállamaiban, több mint felük Németországban és Magyarországon kért menekültstátust.

Németországban 73 120 új menedékkérelmet nyújtottak be, Magyarországon pedig 32 810-et. Berlinnek csaknem harmadával több kérelmet kell elbírálnia, mint a tavalyi év utolsó negyedében; míg Magyarországon 2014 utolsó hónapjaihoz képest hatodával emelkedett az új menedékkérők száma. A magyar határt átlépő menedékkérők döntő többsége, 22 830 fő Koszovóból érkezett, jóval kevesebb, 4020 menedékkérő jött Afganisztánból és 2415 Szíriából.

Lakosságarányosan Magyarországra érkezik a legtöbb menekült. Itt talál egy migrációs térképet.


Szijjártó szerint Magyarországra nehezedik a legnagyobb nyomás

A külügyminiszter az M1 reggeli műsorában arról beszélt, Magyarországon több bevándorlót regisztrálnak, mint Olaszországban vagy Görögországban.

Szijjártó Péter szerint az év első 5 hónapjában Magyarországra 50 430 bevándorló érkezett, míg Görögországban 48 ezer, Olaszországban pedig 47 ezer bevándorlót regisztráltak.

A magyar-szerb határon felállítandó biztonsági kerítésre utalva azt mondta,


az unió keresi a konszenzuson alapuló közös megoldást, de Magyarország nem ér rá.

Szijjártó szerint a nemzetközi médiában inkább csak a Földközi-tengeren érkező bevándorlókat látni, de arról már kevesebbet beszélnek, hogy a nyugat-balkáni útvonalon is tízezrével érkeznek Európába bevándorlók. A biztonsági kerítéssel a bevándorlási nyomástól akarják megvédeni az országot.

A kerítést a zöldhatáron húzzák fel, legálisan továbbra is át lehet jönni. Szijjártó már beszélt a szerb külügyminiszterrel, a belügyminiszter előterjesztése után újra tájékoztatja majd.

Szijjártó Péter a TV2 Mokka című műsorában reagált a pápára is. (Ferenc pápa szerdán azt mondta, „megbocsátást (Istentől) kérünk minden ember és intézmény számára, akik bezárják az ajtót a menekültek előtt. Fivéreink és nővéreink előtt, akik otthont keresnek, ahol félelem nélkül élhetnek,”) Szijjártó Péter „teljes mértékben egyetért azzal, hogy azokat segíteni kell, akiket otthonuk elhagyására kényszerítenek.” Ha az embereknek gazdasági okból kell elhagyniuk otthonukat, akkor az okot kell megszüntetni. Az emberi méltóság megsértését kell megakadályozni, ezeket az országokat segíteni kell abban, hogy egyetlen család se legyen, amelynek gazdasági okból el kell hagynia az otthonát - mondta a miniszter. A politikai menekülteket Magyarország mindig is befogadta.

A kerítés tervét az Európa Tanács emberi jogi biztosa elítélte.