Először szólalt meg Merkel a tragédia óta: terrortámadás lehetett

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A kancellár szerint nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető valóban menekültként érkezett Németországba.


A nyomozás jelenlegi állása szerint terrortámadás lehetett a hétfő este a berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett gázolás – mondta Angela Merkel. A német kancellár azt mondta, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki


védelmet és menedéket kért Németországban.

Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető valóban menekültként érkezett – mondta. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar,


szabadon, együtt, nyitottan

– mondta Merkel.

A kancellárt sokan bírálták, mert a berlini támadás után kivárt, és nem sietett nyilatkozni a történtekről.


Nem akarunk a gonosztól való félelem bénultságában élni"

- mondta a kancellár. Ez egy "nagyon nehéz nap" Németországnak, a mély megrendülésben mindenki gyászolja az áldozatokat, reménykedik és imádkozik azért, hogy a sebesültek felgyógyuljanak és folytathassák életüket - mondta Merkel.


Összeül a kabinet

Az ügy minden részletét feltárják, és a felelősöket a törvény teljes szigorával megbüntetik - mondta Merkel, és köszönetet mondott a támadás helyszínére mozgósított mentőknek, tűzoltóknak és az ügy feltárásán dolgozó rendőröknek.

Összehívta a biztonsági kabinetet - a kormány biztonsági ügyekben illetékes tagjainak informális egyeztető fórumát -, amelynek ülésén a biztonsági szervek vezetői beszámolnak a nyomozás állásáról. Délután Thomas de Maiziere belügyminiszterrel és Michael Müllerrel, Berlin kormányzó polgármesterével a támadás helyszínére látogat, és kifejezi részvétét az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.


A BKA nyomoz

A meg nem megerősített feltételezések szerint a Németországba menedékkérőként érkezett, 23 éves, pakisztáni származású Naved B. hétfő délután elrabolt egy lengyel kamiont és meggyilkolta a sofőrt. Este szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben. A támadásban 12 ember meghalt, közel 50 megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Az ügyet magához vonta az állam elleni bűncselekményekben illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, amely a nyomozás vezetésével a legszélesebb jogkörű rendőri szervet, a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg. A nyomozás első eredményeit kora délután ismertetik.