Merkel megdöbbent, mi folyik Szíriában

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

A Törökországban tárgyaló német kancellár az orosz bombázásokat is hibáztatta.


Megdöbbentő és rémisztő a szíriai kormányerők aleppói offenzívája - jelentette ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Ankarában az Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Úgy vélte, hogy a szír kormánycsapatokat támogató Oroszország bombázásai emberek tízezreinek okoznak szenvedést.

Merkel fontosnak nevezte, hogy gyors és látható előrelépés mutatkozzon a menekültek törökországi fogadásában.A török kormányfő, Ahmet Davutoglu arról beszélt, hogy Ankara és Berlin közös lépéseket tesz a szíriai menekülthullám megállítása érdekében.

A politikus hangsúlyozta: senki ne várja Törökországtól, hogy egyedül viselje a migránsválság terheit. Nem szabad tétlenül nézni az orosz bombázásokat arra alapozva, hogy a törökök majd úgyis befogadják az érkezőket - tette hozzá.

Davutoglu hangoztatta, hogy az Aleppó térségében folyó bombázások miatt harmincezer szíriai menekült torlódott fel a török-szíriai határon. Hozzátette, hogy Törökország a szükséges pillanatban befogadja ezeket az embereket.

Elmondta: a jövő héten beszámolnak Brüsszelnek a 3 milliárd eurós uniós támogatásból indítandó projektekről. Az Európai Unió korábban megállapodást kötött Törökországgal arról, hogy ez utóbbi mérsékli a területéről nyugatra induló menekültáradatot, amihez az unió ekkora anyagi támogatást Ankarának.