Merkel: meg kell büntetni a kölni támadókat

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A német kancellár is elítélte a nők elleni szilveszteri, kölni támadásokat.


Angela Merkel német kancellár szerint a jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra.

Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt. Szerinte mindent meg kell tenni azért, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.

A német belügyminiszter is elítélte a nők elleni kölni támadásokat. Thomas de Maiziere riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni.

Megszólalt Heiko Maas német igazságügyi miniszter is, azt mondta, "ezeket a gyáva és megvetendő támadásokat nem fogjuk eltűrni. A tetteseket meg kell büntetni".

Szilveszter éjszaka szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származó" férfiak a kölni főpályaudvar környékén számos nőt molesztáltak és megloptak. Legfrissebb adatok szerint kilencven, a molesztálással és lopással kapcsolatos feljelentés érkezett a rendőrséghez.

Hamburgban is nyomoz a rendőrség, az észak-németországi város vigalmi negyedében ugyancsak szilveszter éjszaka verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött, feltehetőleg észak-afrikai támadók. Holger Vehren rendőrségi szóvivő szerint az elkövetők 20 és 40 év közöttiek lehettek. A hamburgi rendőrség további szemtanúkat keres.