Merkel legnagyobb kritikusa látogatja meg Orbánt Budapesten

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Pár nappal a török-EU-csúcs előtt pénteken Orbán Viktorral találkozik Budapesten Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke, aki a menekültügyben Angela Merkel német kancellár legfőbb bírálójának számít.


Horst Seehofer pénteken délután közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktorral a Parlamentben. Utána Kövér László és Balog Zoltán mellett beszédet mond az Andrássy-egyetemen rendezett magyar-bajor konferencián.

Seehofer tavaly ősszel helyeselte a magyart határkerítés megépítését és a magyar kormány kemény intézkedéseit a menekültekkel szemben. Bár a politikus a kormányzó kereszténydemokraták (CDU) testvérpártjának, a Német Keresztényszociális Uniónak (CSU) az elnöke, a menekültválság kezdete óta Angela Merkel legnagyobb bírálójának számít.


Horst Seehofer bajor tartományi kormányfő és Orbán Viktor


A bajor keresztényszocialisták vezetője már tavaly szeptemberben élesen kikelt a Keleti pályaudvarnál feltorlódott menekültek "meghívása" ellen Németországba. Jelentős szerepe volt abban, hogy a menekültek lelkes üdvözlése után tavaly szeptemberben Németország is határellenőrzést vezetett be.

Abban az időben talán Seehofer volt az egyetlen európai politikus, aki azt mondta: Orbán Viktort nem démonizálni kell, inkább meg kell érteni az érveit. A CSU vezetője tavaly szeptember 23-án meg is hívta Orbánt a bajor tartományi frakció ülésére, ahol a magyar kormányfő rövid beszédet is mondott. Ezt a német sajtó akkor annyival kommentálta, hogy nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen a CSU képes volt Silvio Berlusconi olasz kormányfőt is meghívni.

Horst Seehofer megítélése most sem parádés Németországban. Nemrég azért bírálták, mert Vlagyimir Putyinnal találkozott. A német sajtó összeszedte eddigi hivatalos utazásait, amiből az derül ki, hogy a bajor politikus eddig érdekes módon a nem éppen demokratikus irányvonaláról híres Kínát vagy Szaúd-Arábiát részesítette előnyben, de az Egyesült Államokba valahogy még nem sikerült eljutnia.

A találkozóra a hétfői EU-török csúcs előtt kerül sor. A Spiegel szerint Seehofer a budapesti látogatást is a kancellár bírálatára akarja kihasználni. Seehofert nemrég egy interjúban arról kérdezték, a 2017-es választásra támogatnák-e Angela Merkel újbóli jelölését a kancellári posztra, amire ő röviden ennyit válaszolt: "kérem a következő kérdést".

2014-ben Seehofer az ukrán válság ügyében Putyinnal tárgyalni induló német külügyminisztert arra biztatta, hogy térjen el a kancellár által képviselt politikától. Erre akkor Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter annyit mondott: "nagyon veszélyes lenne, ha Seehofer úr saját diplomáciát folytatna a kancellár mellett".