Merkel nem zárja ki az újabb nagykoalíciót

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

A liberálisoknak ismét van parlamenti képviseletük, a szélsőjobbnak ez először sikerült.


Az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi németországi parlamenti választáson az exit poll szerint. Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján a CDU/CSU a szavazatok 32,5-33,5 százalékát szerezte meg, támogatottsága csökkent a négy évvel korábbi 41,5 százalékhoz képest.

Elérte stratégiai célját a CDU/CSU – mondta Angela Merkel kancellár az urnazárás utáni első nyilatkozatában. Ugyan mindenki jobb eredményre számított, de így is a CDU/CSU szerezte messze a legtöbb szavazatot, és nélküle nem lehet kormányt alakítani.

Koalíciós partnere, a szociáldemokrata pá támogatottsága viszont történelmi mélypontra süllyedt: az SPD a szavazatok 20-21 százalékát szerezte meg, eddigi leggyengébb eredménye a 2009-es 23 százalék volt. A párt vezetése a történelmi vereség után úgy döntött, hogy az SPD ellenzékben politizál a következő ciklusban.

Nem lehet kizárni, hogy a következő ciklusban ismét nagykoalíció vezeti majd Németországot – mondta Angela Merkel. A kancellár szerint matematikailag két koalíció lehetséges, a CDU/CSU, a liberális FDP és a Zöldek összefogása mellett a szociáldemokratákkal 2013-ban kezdett kormányzás folytatáshoz is megvan a többség a Bundestagban.

A számok azt mutatják, hogy "nincs leváltott nagykoalíció" – mondta. A kancellár tudomásul veszi, hogy Martin Schulz SPD-elnök szerint pártjának ellenzékbe kell vonulnia, de ezt a kérdést "holnap újra meg lehet beszélni". A mostani "viharos időkben" minden pártnak felelősen kell politizálnia – mondta Merkel.

Bejutott két új párt is a Bundestagba. Az exit poll szerint a szélsőjobboldali AfD 13-13,5 százalékkkal a harmadik legerősebb pártként debütál a parlamentben, a 2013-ban kiesett liberális FDP pedig 10-10,5 százalékkal jutott be ismét.