Merkel is támogatja a Tibi csokis oligarchát

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL / AFP / JOHN MACDOUGALL

-

Németország széles körű támogatást nyújt Ukrajnának a politikai rendszer stabilizálásához és a gazdaság beindításához – mondta a német kancellár csütörtökön Berlinben a megválasztott ukrán elnökkel folytatott megbeszélése előtt.


Petro Porosenko társaságában tett sajtónyilatkozatában Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a rendkívül nehéz körülmények ellenére szabad és tisztességes elnökválasztást tartottak, és a választók „nagyon bölcsen” jártak el, hiszen már az első fordulóban egyértelmű döntést hoztak. Hozzátette: Ukrajna továbbra is nagyon nehéz helyzetben van, és ezért Németország „tettel és tanáccsal”, széles körű támogatással segíti az országot. A megválasztott ukrán államfő kiemelte, hogy az elnökválasztáson a szavazatok 75 százalékát EU-párti jelöltekre adták le, ami az ukrán nép elkötelezettségét mutatja az európai integráció iránt. Hozzátette, hogy szombati beiktatásával remélhetőleg „új lehetőségek nyílnak meg Kelet-Ukrajna békéjének helyreállítására”. Kijev a béketerv végrehajtásában számít Németország további támogatására. Államfőként elsőként az igazságszolgáltatási rendszer mélyreható reformját akarja elindítani, és folytatja majd a küzdelmet a korrupció ellen. További fontos cél az ország alkotmányos újraszervezése, amelynek vezérlő elve az államhatalom decentralizációja – mondta Petro Porosenko, akinek elfogadására a G7 ugyancsak ma szólította fel Oroszországot (erről itt írtunk bővebben). A megválasztott ukrán államfő Berlinből Franciaországba utazik tovább, ahol részt vesz a normandiai partraszállás 70. évfordulójára rendezett ünnepségsorozaton. A vendégek között lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is, és nem kizárt, hogy a két politikus a pénteki díszebéd után kétoldalú megbeszélést folytat majd.


Kicsoda Petro Porosenko?

Porosenkót Vitalij Klicsko Udar (Ütés) pártja jelölte az elnökválasztásra, miután a korábbi bokszoló bejelentette, ő maga nem kíván indulni a májusi választásokon. Petro Porosenko a kelet-ukrajnai Odesszában született, és jelenleg őt tartják Ukrajna egyik legbefolyásosabb politikusának. 48 éves, a Kijevi Egyetemen nemzetközi kapcsolatokból diplomázott. 1998-ban, még orosz párti képviselőként került be a az ukrán parlamentbe (Rada). A 2005-ös narancsos forradalom során már az Európa felé húzó Viktor Juscsenkót támogatta, az ő kormányában volt külügyminiszter 2009 és 2010 között. 2012-ben rövid ideig a tavaly elüldözött Viktor Janukovics kormányában volt gazdasági miniszter. 2007 és 2012 között ő volt az Ukrán Nemzeti Bank igazgatótanácsának elnöke, jelenleg független képviselő a Radában. Alapvetően – üzleti érdekeitől nem függetlenül – EU-párti politikus, a Majdan-tüntetések egyik fő támogatója: ezzel szerezte meg mostani népszerűségének alapjait is.
Porosenko Ukrajna hetedik leggazdagabb embere 1,3 milliárd dolláros vagyonával, melyet maga szedett össze: saját csokigyára – sőt inkább csokibirodalma – és tévéje is van. Mivel maga építette fel birodalmát, nem vetül rá a korrupció gyanúja, mint az ukrán oligarchák többségére. A Tibi márkát is birtokló, az első uniós boltját épp Budapesten nyitó csokikirálynak meggyűlt a baja az orosz hatóságokkal: politikai szerepvállalása miatt előbb betiltották termékei forgalmazását Oroszországban, majd egyik ottani gyárát el is foglalták.