Merkel helyettese nagyon elégedetlen a menekülthelyzet kezelésével

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Az SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter élesen bírálta az EU-t és a tagállamokat magatartásuk miatt.


A német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, aki egyben a gazdasági miniszter és Angela Merkel helyettese is a német köztévének adott interjújában a menekültügy minden egyes szereplőjét kritikával illette.


Azt mondta, hogy már több mint egy éve figyelmezteti az Angela Merkel vezette konzervatívokat „arra a veszélyre, hogy alábecsülhetjük a baj súlyosságát”. A koalíciós társ azonban eddig egyáltalán nem, vagy csak nagyon visszafogottan reagált a figyelmeztetésre. „A helyzet azonban már annyira drámai, hogy nagyon remélem, végre lesz valami változás” a konzervatívok viszonyulásában. Azt is hangsúlyozta, hogy az utóbbi hónapokban fölerősödött menekülthullám „az újraegyesítés óta a legnagyobb kihívás elé állítja Németországot„, ezért nem szabad az „egymásra mutogatás” politikáját gyakorolni és „pártpolitikai alapon reagálni”.


EU

Sigmar Gabriel a menekültválság uniós dimenziójáról szólva kijelentette: „óriási szégyen, hogy a tagállamok többsége csak annyit bír mondani, hogy »nekem ehhez nincsen semmi közöm«”, az pedig az egész Európai Unió számára „blamázs”, hogy az ENSZ-nek kell segítenie a menekülteken egy görög szigeten, mert az EU „a nyári szabadság üzemmódjában” működik.


Az SPD elnöke úgy vélekedett, valamilyen félreértés történhetett azzal kapcsolatban, hogy valójában mit is jelent az Európai Unió. Az EU nem olyan közösség, amelynek tevékenységében „az ember részt vesz, ha pénzt kap érte, hanem egy értékközösség”, és a szükség, a szegénység, a háború és a polgárháború „hatalmas hulláma” miatt éppen ezt kell bebizonyítani. Szerinte a menekültek azért jönnek Európába, mert


szabadságot, igazságosságot és szolidaritást várnak tőlünk, vagyis éppen azt, amiről szól az EU

Javaslatai is vannak

Sigmar Gabriel és a kormány egy másik tekintélyes szociáldemokrata tagja, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy tízpontos javaslatcsomagot terjesztett elő a válság kezelésére. A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív vasárnapi lapban megjelent írásukban a szociáldemokrata politikusok kiemelték, hogy a menekültválság várhatóan a következő években sem enyhül, az EU-nak ezért sürgősen cselekednie kell.


A javaslatok között szerepel, hogy valamennyi tagállamban egyformán érvényes, egységes szabályokat kell bevezetni a menedékkérők elhelyezésének körülményeiről, és ki kell dolgozni egy „európai menekültügyi kódexet”, amelynek révén a védelemre szoruló menedékkérők az EU teljes területén érvényes menekültstátust kapnak.

Az SPD szerint jelenleg „alig néhány tagállam viseli a felelősség egészét, ami éppúgy tarthatatlan, mint az a rendszer, amely egyoldalúan azokra az országokra helyezi a terheket, amelyek véletlenül uniós külső határral rendelkeznek”.

Ezért „kötelező, és objektív kritériumok alapján meghatározott befogadási kvótákat kell bevezetni valamennyi tagállam számára, a teherbíró képességüknek megfelelően”. Ennek a megoldásnak legfőbb célja, hogy a közösség segítsen azon tagjainak, amelyekre jelenleg a legnagyobb teher nehezedik – fejtegette ki az alkancellár és a külügyminiszter.

A javaslatok között az is szerepel, hogy alakítsanak ki közös „európai határmenedzsment” rendszert, ami nemcsak az uniós külső határok közös védelmét jelenti, hanem azt is, hogy uniós szinten kell intézkedni az EU területére lépő menedékkérők regisztrációjáról és ellátásáról.