Merkel háta mögött rakják ki a szíreket

-

A német kancellárt nem értesítették külön arról, hogy szír menekülteknek sem jár már feltétlenül különlegesebb elbánás.


Angela Merkel német kancellárnak nem szóltak külön arról, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) október 21-e óta nem vállalja át automatikusan a szíriai állampolgárok ügyében a menekültügyi eljárás lefolytatását, hanem megvizsgálja, hogy mely uniós tagország az illetékes - derült ki szerdán Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón.

A BAMF a tevékenységét felügyelő belügyminisztérium utasítására tért vissza a korábbi gyakorlathoz, és a tárca erről nem tájékoztatta a kancellárt, de ebben „nincs semmi különös”, hiszen a saját hatáskörébe tartozó ügyről van szó - mondta Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő.

Hangsúlyozta, hogy a kormány menekültpolitikája vagy a „befogadás kultúrája” egyáltalán nem módosult ettől a szakminisztériumi szintű döntéstől. Abban pedig szerinte nincsen semmi politikai szenzáció, hogy a német kormány Németországban érvényesíti az uniós jogot.

Németországban eddig is betartották a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásokat, és ugyan a kormány szerint a dublini rendszer módosításra szorul, de addig is mindenkinek be kell tartania - mondta Christiane Wirtz.