Merkel gratulált a török miniszterelnöknek a békés választásokhoz

Angela Merkel német kancellár hétfőn telefonon gratulált Ahmet Davutoglu török kormányfőnek a választások "békés lebonyolításához", és üdvözölte, hogy ígérete szerint Davutoglu úrrá akar lenni a török társadalom megosztottságán és feszültségein .


Steffen Seibert német kormányszóvivő azt is elmondta: a német kancellár és a török kormányfő egyetértett abban, hogy folytatni kell a menekültáradat megállításáról szóló tárgyalásokat az Európai Unió és Ankara között, s ezeknek hamarosan konkrét megállapodásokhoz kell vezetniük.

Merkel arra is kitért, hogy Berlin továbbra is kész szorosan együttműködni Ankarával az utóbbival szemben álló kihívások, így például a szíriai válság kezelésében.

Merkel októberi ankarai látogatása során Berlin támogatását ajánlotta fel a Törökországgal folyó európai uniós vízumkönnyítési tárgyalások felgyorsításához, illetve a csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitásához. Ezért cserébe azt kérte, hogy Törökország gyorsítsa az Európai Unió területére illegálisan belépettek visszafogadását szabályozó egyezmény életbe léptetését.