Merkel és Putyin találkozóján nem is számítottak áttörésre

Fotó: AFP / PEDRO UGARTE / AFP / PEDRO UGARTE

-

Az ukrajnai és szíriai konfliktus állt a középpontban, a felek egyetértettek a párbeszéd folytatásában, de áttörésre a kétoldalú viszonyban eleve senki sem számított – írták Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár Szocsiban folytatott tárgyalásairól az orosz lapok.


A Kommerszant szerint a tárgyalások nyomán Ukrajna ügyében az orosz és a német vezetés álláspontja a korábbinál is összebékíthetetlenebbé vált. A lap sorra vette a közös sajtótájékoztató során tett nyilatkozatokat – beleértve a Donyec-medencei konfliktus okaira, az emberi jogok ügyére és a be nem avatkozásra vonatkozókat –, és úgy érzékelte, hogy a Putyin és a Merkel közötti "szakadék percről percre szélesedett".

A Vedomosztyi azt emelte ki, hogy Merkel szerint a kelet-ukrajnai konfliktus rendezéséhez előbb kell biztosítani Kijev hozzáférését a saját határaihoz és csak aztán megtartani a helyi választásokat, először meg kell teremteni a fegyvernyugvást és csak azután rendezni a kelet-ukrajnai területek státusát. Putyin azt hangsúlyozta, hogy senki sem vesz el semmit Ukrajnától és hogy Kijev maga szigetelte el az ország keleti területeit.

Egyetértett ugyanakkor abban, hogy a minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk.

Az Izvesztyija arról írt, hogy a felek egyetértettek az ukrajnai rendezésről tárgyaló orosz-ukrán-német-francia, "normandiai formátum" megőrzésében, valamint abban, hogy a minszki megállapodásokat az összes érintett félnek be kell tartania.

"Angela Merkel közölte, hogy ebben az esetben szeretné elérni a szankciók visszavonását" – fogalmazott a lap. Az Izvesztyija idézte Dmitrij Peszkovot, az orosz elnöki hivatal szóvivőjét, aki szerint a minszki megállapodások egyik vezető szerint sem működnek. Putyin és Merkel a felek közötti ellentétek ellenére megerősítette: Moszkva és Berlin továbbra is törekszik a politikai és a gazdasági együttműködésre.

A Novaja Gazeta a hangsúlyt arra helyezte, hogy Merkel a tárgyaláson a csecsenföldi melegek jogainak biztosítására kérte Putyint.