Merkel elmondta, mire ügyelnek a menekülteknél

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Kulcsfontosságú szerinte az integrációjuk, valamint az is, hogy a védelemre nem szorulóknak el kell hagyniuk az országot.


Kiemelkedő fontosságúnak nevezte Angela Merkel kancellár a menekültek beilleszkedését szerdán Berlinben, a törvényhozás alsóházában (Bundestag) elmondott beszédében, és ismét megerősítette, hogy a védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell. A menekültválság kezelésének legfontosabb vetületeit hat pontban foglalta össze.

Elsőként a menekültként elismert, hosszabb távon Németországban maradó emberek minél gyorsabb integrációját emelte ki.

A fontossági rangsor második eleme, hogy a nem háború vagy üldöztetés elől menekülő emberek nem maradhatnak az országban.

A harmadik az, hogy a menekültek nem utasíthatják el a német társadalom szabályait, nem tagadhatják meg az integrációt, és nem alkothatnak „párhuzamos társadalmakat”.

Kiemelte még az idegenellenesség elutasítását, a közös európai fellépés fontosságát. Angela Merkel a geopolitikai összefüggésekre utalva kijelentette: „komoly belpolitikai következményei lehetnek, ha valamit nem végzünk el a külpolitikában”.

A menekültválságról ma Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is beszélt, erről szóló beszámolónkat itt találja.