Merkel ellen fordult az egyik minisztere: határzárról beszélt

Fotó: DPA / WOLFGANG KUMM

-

Alexander Dobrindt közlekedési miniszter pártja korábban sem támogatta a Merkel-féle menekültpolitikát.


B-tervre van szüksége Németországnak a menekültkérdésben, akár arra is sor kerülhet, hogy lezárják az ország határait - írja az EUobserver. Alexander Dobrindt a Münchner Merkurnak adott interjújában arról beszélt, hogy a német menekültpolitikát gyorsan meg kell változtatni. Nagyon határozott állításokat nem tett a politikus. Az alábbi mondata több, mint csodálatos:


Fel kell készüljünk arra, hogy nem biztos, hogy el tudjuk kerülni a határok lezárását.


Dobrind így is szembe megy a Merkel-féle menekültpolitika alaptételét, miszerint a határ lezárása veszélybe sodorná az Európai Uniót. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa szerint a németeknek gyorsan egyeztetniük kell a menekültek útvonalán lévő többi országgal is. A politikus amiatt is kárhoztatta Angela Merkelt, hogy nem tudta meggyőzni az Európai Unió összes tagországát az általa támogatott kvótarendszerről.


"Nem elég, hogy barátságos arcot mutatunk" - mondta Dobrindt az interjúban Merkel egy korábbi nyilatkozatát kiforgatva. A kritika nem jött váratlan helyről, Dobrindt pártja, a CSU a kezdetektől bírálta a Merkel-féle menekültpolitikát. Az interjú azonban az eddigi legnyíltabb olyan kritika, amely a koalíciós kormányon belülről érkezik.

A német kancellár a szilveszteri csoportos molesztálások után kényelmetlen helyzetbe került. A Bild címlapon feszegette azt a kérdést az elmúlt héten: biztos-e, hogy még mindig Merkel a megfelelő vezetője az országnak. A lap cikkében pedig arra a következtetésre jutott, hogy a menekültpolitika az összeomlás határán áll.


Tiltakozó levelet írtak a frakció tagjai

A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU közös parlamenti frakciójából nagyjából százan sürgetnek azonnali irányváltást a kormány menekültpolitikájában. A poltikusok levélben kérték Angela Merkelt arra, hogy térjen vissza a jogszabályok szigorú alkalmazásához, ne engedje be Németországba az összes menekültet. A kiszivárgott levelet nagyjából ötvenen írták alá, köztük három CSU-s politikus. Az akció szervezői szerint a CSU a kezdetektől ellenzi a befogadási politikát, így a három aláíró csupán jelképes, a teljes 56 fős frakciót a támogatók közé lehet sorolni.