Merkel elégedett: Németország nem szab létszámhatárt a menekülteknek

Fotó: MTI/AP / Michael Probst

-

Néhány ellenszavazat mellett és tartózkodás nélkül elfogadta hétfőn a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a párt menekültpolitikájáról szóló kongresszusi határozatot. Németország nem szab felső létszámhatárt a menekülteknek, és a biztonságos országokból érkezők belépését sem tagadja meg a CDU új, menekülpolitikáról szóló határozata szerint.


A karlsruhei kongresszuson elfogadott dokumentumban nem szerepelnek a pártelnök-kancellár, Angela Merkel menekültpolitikáját bíráló CDU-s politikusok követelései. A bajor testvérpárttal (CSU) és a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó párt így nem áll ki amellett, hogy jelöljék ki a befogadható menekültek felső létszámhatárát, és nem áll ki amellett sem, hogy tagadják meg a belépést a biztonságos országokból érkező menedékkérőktől.


Angela Merkel csupán annyi engedményt tett bírálóinak, hogy a dokumentumba beemelték: „érezhetően csökkenteni” kell a menedékkérők számát, különben a menekülthullám túlterheli Németországot.


A Karlsruhei nyilatkozat a terrorról és a biztonságról, a menekülésről és az integrációról című dokumentum szerint a menedékkérők számát elsősorban a migrációs folyamatok rendezetté tételével lehet csökkenteni, ami az uniós külső határok védelmét és az embercsempészet felszámolását jelenti.

A második fő elv a „migráció irányítása”, ami az elutasított menedékkérők gyors hazatelepítését és a „védelemre szoruló kérelmezők méltányos európai elosztását” jelenti.

A harmadik fő elv a küzdelem a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért a menekültek származási országában és a tranzitországokban.A menedékkérők, menekültek elosztásával kapcsolatban a határozatban az áll, hogy az Európai Bizottságnak a korábbi döntések alapján gondoskodnia kell a 160 ezer menekültnek a tagállamok közötti elosztásáról, ami az „első lépés a terhek tartós, méltányos és igazságos elosztása felé”. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel pártelnöki beszámolójában jelezte, hogy az „európai szolidaritás” biztosítása továbbra is fontos számára, de nem számít arra, hogy rövidesen kialakul a tagállamok teherbíró képessége alapján meghatározott kvótákon nyugvó elosztási rendszer. „Az európai malmok lassan őrölnek, de teszünk róla, hogy elkezdjenek őrölni” – mondta.


A kongresszusi határozatban az integrációról egyebek mellett szerepel, hogy mindazoknak, akik védelmet kapnak Németországtól, „jó szomszéddá és polgárrá” kell válniuk, és törvénybe kell foglalni a menekültek beilleszkedési kötelezettségét. A jogszabályban rögzíteni kell a menekültek és az őket befogadó állam jogait és kötelezettségeit, és szankciókkal kell sújtani mindazokat, akik megtagadják a beilleszkedést.


A CDU határozatában hangsúlyozza, hogy a menekülteknek meg kell tanulniuk németül, és igazodniuk kell a társadalmi együttélés németországi szabályaihoz. Így tudomásul kell venniük, hogy a nők, a homoszexuálisok és a más vallásúak diszkriminálása vallási előírásokra hivatkozva elfogadhatatlan. „Ezért nemcsak elmagyarázzuk alkotmányos rendünket és értékrendünket, hanem ragaszkodunk betartásához és tiszteletéhez” – áll a dokumentumban.


Egyebek között azt is kiemelték, hogy a CDU elutasítja a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését. Ez politikai állásfoglalást jelent, a párt nem kíván törvényt alkotni az ilyen öltözékek viselésének tiltásáról.