Merkel elégedett: fontos lépést tettek meg a tagállamok vezetői

Fotó: ANADOLU AGENCY / Lukas Barth

-

Ban Ki Munnak viszont nem teszik, hogy nacionalista pártok nyomására szigorítanak egyes országok a szabályaikon.


Nagyon fontos lépést tettek az EU állam-, illetve kormányfői a menekültválságról folytatott megbeszélésükről kidolgozott nyilatkozat elfogadásával, mert a dokumentum a Törökországgal kezdett együttműködés elmélyítéséről és a görögországi helyzet fenntarthatóságának biztosításáról szól – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a hajnalban véget ért brüsszeli uniós csúcsról.

A kancellár a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a nyilatkozatnak a balkáni migrációs útvonalon zajló áramlás megszűnéséről szóló része csupán „helyzetleírás”. Ez az egyoldalú döntések miatt keletkezett, amelyeket Németország nem üdvözölt, mert fenntarthatatlan állapotot idézetek elő Görögországban – tette hozzá Angela Merkel.

Ugyanakkor a nyilatkozat azt is megjelöli, hogy miként kell megszilárdítani a balkáni migrációs útvonalon és Görögországban kialakult helyzetet, vagyis a tagállami vezetők következetes dokumentumot fogadtak el – emelte ki a német kancellár. A nyilatkozatban szerepel, hogy a tagországoknak ki kell állniuk az egyoldalú lépéseket „elszenvedő” Görögország mellett, így támogatást kell nyújtaniuk ahhoz, hogy biztosított legyen a macedón és az albán határ védelme „a görög oldalról”, hogy javuljon a menekültek elhelyezése.

Németország „nagyon erősen üdvözli”, hogy a nyilatkozat lefekteti a Törökországgal kezdett együttműködés „alapszerkezetét” – hangsúlyozta a kancellár. Ugyanakkor a következő napokban „néhány részletet” még ki kell dolgozni, mert igen összetett kérdésről van szó.


Ban Ki Mun aggodalmának adott hangot amiatt, hogy egyes uniós tagországokban nacionalista pártok nyomására szigorítják a menekültügyi szabályozást. Kijelentette, hogy a hangulatkeltés a menekültek ellen a társadalom megosztásához vezet, és nem egyeztethető össze sem az ENSZ, sem az EU értékeivel.

Az EU-nak szolidaritást kell vállalnia a menekültekkel, és sokkal többet tehetne értük. Nem pénzről van szó, hanem többről, az emberiességről és az emberi jogok tiszteletéről.

A világszervezet szeptember 19-én konferenciát tart a migráció globális kérdéseiről, és a tanácskozásra a szervezet valamennyi tagországának állam-, illetve kormányfőjét meghívták.

Angela Merkel tevékenységéről szólva aláhúzta, hogy lehet a menekültek elé falakat emelve a „könnyebb utat” választani, a német kancellár azonban nem így tett, hanem olyan politikát követett, amellyel „az együttérzés és az erkölcs igaz hangja” lett az egész világon.

A német kancellár elmondta, hogy találkozójukon átadta az ENSZ-főtitkárnak a legmagasabb rangú állami kitüntetést, a Német Köztársaság Érdemrendjének nagykeresztjét. Németország ezzel Ban Ki Mun tíz éve tartó főtitkári munkáját ismeri el, különös tekintettel az Agenda 2030 néven is ismert – a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó – fenntartható fejlesztési menetrend kidolgozására és a tavaly decemberben Párizsban elfogadott nemzetközi klímavédelmi egyezmény elfogadására.