Merkel: az EU nem szociális unió

-

A német kancellár a brit miniszterelnökkel tárgyalt a munkaerő szabad áramlásáról.


A német kancellár szerint közös akarattal meg lehet őrizni Nagy-Britannia tagságát az Európai Unióban.


Európa sokszor bizonyította már, hogy ahol akarat van, ott út is van

hangsúlyozta Angela Merkel a David Cameron brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. A kancellár szerint az EU-nak reagálnia kell, ha egy tagállam változást szeretne, ebben Németország – mint mondta – építő hozzáállással vesz részt. Angela Merkel elmondta, „nem teljesen lehetetlen”, hogy akár az EU működéséről szóló szerződést is módosítják a brit uniós tagság megtartásáért.


A munkaerő szabad áramlásának elvével összefüggő brit aggodalmakkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy


az EU nem szociális unió,

és Németországnak is fűződhet érdeke a vonatkozó szabályozás átalakításához. Ugyanakkor először a tartalomról kell megállapodni, és csak azután lehet szó arról, hogy szerződésmódosítással vagy más jogi megoldással kell formába önteni a megállapodás tartalmát – fűzte hozzá a kancellár. Kiemelte, hogy a német álláspont szerint a munkaerő szabad áramlásának elvét nem szabad megkérdőjelezni, de a szociális ellátórendszer juttatásaival való visszaélés lehetőségének kiküszöbölésére sor kerülhet intézkedésekre. Ehhez azonban meg kell várni, hogy milyen döntéseket hoz az Európai Bíróság a témával kapcsolatos ügyekben –mondta a német kancellár.


Cameron: Tekintettel kell lenni a britek aggodalmaira

David Cameron hangsúlyozta, hogy az EU-nak és Nagy-Britanniának is az a legjobb, ha az ország a közösség tagja marad, de tekintettel kell lenni a brit lakosság aggodalmaira. Az aggodalmak eloszlatásához, a brit uniós tagság megtartásához reformokat kell végrehajtani – mondta a brit miniszterelnök, kiemelve, hogy az EU-nak „a hálózatok rugalmasságára van szüksége, és nem a tömbök ridegségére”. Hozzátette: egyetért a kancellárral abban, hogy előbb a változtatások tartalmáról kell megállapodni, és utána kerülhet napirendre a forma kérdése. „Számomra azonban egyértelmű, hogy a tartalom változtatásokat igényel az uniós szerződésekben” – mondta David Cameron.