Merkel: az antiszemitizmusnak nincs helye a német társadalomban

Fotó: DPA / MARKUS SCHREIBER

-

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben nyilvánította a holokauszt nemzetközi emléknapjává január 27-ét. A náci korszak több millió áldozata előtt tisztelegnek.


"Felfoghatatlan és szégyenteljes, hogy egyetlen zsidó intézmény sem létezhet rendőri védelem nélkül, legyen szó iskoláról, óvodáról vagy zsinagógáról – mondta Angela Merkel. A kancellár a fokozódó antiszemitizmusra utalt. Azt mondta, "mindennapi feladatának" tekinti, hogy minden erejével küzdjön az antiszemitizmus és mindenfajta gyűlölettel szemben, amely az idegenek, illetve bármilyen más emberekkel szemben nyilvánul meg.

Merkel szerint nagyon fontos, hogy a holokauszt ma már kevés túlélője hallassa még szavát, s azt megőrizzék az emlékezés kultúrájában. Az antiszemitizmusnak nincs helye a német társadalomban, amelynek alapértékeit a nyitottság és a tolerancia alkotja – mondta Merkel. Szerinte csak a múlt figyelembe vételével lehet reményteljes jövőt építeni.

A kancellár ismételten jelezte, hogy – ha konzervatív pártja egyezségre jut a szociáldemokratákkal – a következő kormányában olyan biztosi posztot hoz majd létre, amely az antiszemitizmus problémájának kezelésével foglalkozna.


Kurz Ausztria felelősségéről

"Az osztrákoknak is közük és szerepük volt a népirtás szörnyűséges bűneiben. Különleges történelmi felelősség terhel minket, amelyet Ausztria új kormánya egyértelműen elismer" – írta a Twitteren a konzervatív, néppárti Sebastian Kurz.

A kancellárt az osztrák baloldal azért bírálja, mert koalíciót kötött a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal, az FPÖ-vel. Az FPÖ-t egykori nácik alapították, és több tagja volt érintett neonáci botrányokban, ám a párt vezetése szerint már maguk mögött hagyták náci múltjukat.

A héten Udo Landbauer, az alsó-ausztriai tartományi gyűlés szabadságpárti képviselőjelöltje felfüggesztette tagságát egy diákszervezetben, mert kiderült: a csoport náci tartalmú daloskönyveket osztogatott. Alexander van der Bellen osztrák államfő felszólította, hogy ne induljon a tartományi választáson.


Tillerson: nem szabad engedni a rossznak

A rossznak soha nem szabad engedni, nem szabad közömbösnek maradni vele szemben – mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Varsóban, ahol lerótta tiszteletét a gettó hőseinek emlékműve előtt. Azt mondta: a második világháború utáni nyugati szövetségek becsületbeli ügynek tekintették, hogy a holokauszthoz hasonló borzalmak soha többé ne ismétlődjenek.

Felidézte Szent II. János Pál tanítását, aki "megértette, mi a rossz". "Senki sem mehet el közömbösen a holokauszt tragédiája mellett" – idézte a lengyel pápát Tillerson. "Soha többé, soha többé."