Merkel állandó menekültelosztási rendszert sürget

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Meg kell teremteni a menekültek tagállamok közötti méltányos elosztására szolgáló állandó rendszert az Európai Unióban – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben, a törvényhozás alsóházában.


Angela Merkel hangsúlyozta: nagyon mély meggyőződése, hogy az EU-ban nem csak eseti jellegű menekültelosztási megoldásokra van szükség, ezért az uniós belügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén hozott döntés csak az első lépés, és „még messze nem tartunk ott, ahová el kell jutnunk”.


A kancellár a menekültválság megoldásához szükséges tennivalókat felsorolva elsőként a válságot kiváltó okok kezelését jelölte meg, másodikként pedig az uniós külső határok védelmét. Hozzátette: emberhez méltó körülményeket kell kialakítani menekülttáborokban, fel kell állítani a hotspotokat, fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat és a védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítését, valamint integrálni kell a valóban védelemre szoruló embereket.

Merkel azt is hangsúlyozta, hogy a menekültválság „nemzeti, európai és globális” kihívás, amelynek megoldásához együttműködésre van szükség az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a Közel-Kelettel.