Merkel: nem szabad visszaesni a nemzetállami létbe

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A német kancellár állandó határőrséget és kötelező menekültkvótát akar. És a brüsszeli csúcson is ezek mellett áll majd ki.


Németország támogatja az Európai Bizottság javaslatát az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozásáról, és továbbra is ragaszkodik a menekültek uniós tagállamok közötti elosztását szolgáló tartós és kötelező erővel bíró rendszer kialakításához, de ebben nem vár áttörést a csütörtökön kezdődő uniós csúcstól - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a német parlament alsóházában (Bundestag) a brüsszeli csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Merkel hangsúlyozta, hogy a schengeni és uniós külső határok védelmének erősítéséről szóló bizottsági javaslatot lehetőleg gyorsan meg kell tárgyalni és dönteni kell róla. Az uniós integráció vívmányai közül az euró mellett a belső határőrizet nélküli schengeni övezet a legfontosabb, és Németország e két vívmányból profitál a legtöbbet - mondta.

A határvédelem „természetesen a nemzetállami szuverenitás lényeges kérdéseit érinti", és ezeket a kérdéseket Németország is alaposan megfontolja. Ugyanakkor a brüsszeli javaslat "bátorító", egy éve el sem lehetett volna képzelni, hogy egy ilyen terv elkészül - tette hozzá a kancellár.

Az uniós tagállamok előtt álló kihívásokkal egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni, ezért nem szabad engedni a kísértésnek, hogy visszaessünk a nemzetállami cselekvésbe - üzent Merkel.

Hangsúlyozta, hogy a terrorizmustól az üldöztetés és menekülés következményeiig egy gond sem oldható meg nemzetállami szinten, a "21. század globális kihívásaival" csak az birkózhat meg sikerrel, aki felismeri, hogy a saját érdekeit csak a közös európai érdekekkel egyeztetve tudja érvényesíteni.

A Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, Thomas Oppermann aggasztónak nevezte a "nacionalista és populista erők" térnyerését, és hozzátette egyebek között, hogy Orbán Viktor miniszterelnök követendő példának tartja Vlagyimir Putyin "autoriter" kormányzását.

A jelenkor "transznacionális" problémákkal szembesül, és "a nacionalista megoldások mindig látszatmegoldások" - mondta.