Merkel a szilveszteri támadások alapos kivizsgálását kérte

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

A kancellár szerint a kulturális együttélés alapjairól is el kell gondolkodni Németországban.


A rendőrség keddi tájékoztatása szerint eddig mintegy kilencven nő tett rendőrségi feljelentést annak kapcsán, hogy fiatal, többnyire ittas férfiak fenyegették, szexuálisan zaklatták vagy kirabolták őket szilveszter éjjelén a kölni dóm közelében.

"Teljes mértékben elfogadhatatlan, ami újévkor történt" – mondta Angela Merkel Berlinben, a Dacian Ciolos román miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón. Hozzátette, az államnak kötelessége, hogy megtalálja a helyes válaszokat, legyenek azok bármilyen, törvényi vagy a rendőrségi jelenléttel kapcsolatos változtatások.

Merkel emellett a bűncselekményeket elkövető külföldiek lehetséges kiutasítására is utalt. "Meg kell vizsgálni, hogy minden szükségeset megtettünk-e már a kitoloncolások kapcsán, hogy világos üzenetet küldjünk mindenkinek, aki nem hajlandó betartani jogrendszerünket" - hangsúlyozta a kancellár.

Közölte, a kulturális együttélés alapjairól is el kell gondolkodni Németországban. "És az, amit az emberek joggal várnak el, az az, hogy ezeket a szavakat tettek kövessék" - mondta Merkel. Úgy vélte, a történtek néhány nagyon komoly kérdést vetnek fel az adott magatartásmintákról és arról, hogy bizonyos csoportoknál ténylegesen kimutatható-e az, hogy lealacsonyító módon bántak a nőkkel.


A kölni rendőrök tehetetlennek bizonyultak

A Kölnben történt szexuális zaklatások több síró és sokkos állapotban lévő áldozata már szilveszter éjjel a rendőrökhöz fordult, hogy védjék meg őket, de hatékony segítséget nem kaptak - derül ki a több német lap által is ismertetett rendőri jelentésből.

A rendőrök megpróbáltak közbelépni, de ehhez állításuk szerint túl kevesen voltak a több száz, talán ezer randalírozóval szemben. Azok pedig létszámfölényüket kihasználva még a rendőröket is fenyegették, például körbevették őket, hogy ne tudjanak a megtámadott nők segítségére sietni. Egy támadó meg azt kiabálta, „Szíriai vagyok, velem barátságosan kell bánni, Merkel asszony hívott ide.” Ha ez tényleg így történt, cáfolja azokat a híradásokat, amelyek szerint a támadók a rendőrségi felszólításokra azért sem reagáltak, mert nem tudtak – vagy legalábbis úgy tettek, mintha nem tudnának – németül.

A dokumentumban egy meg nem nevezett rendőrtiszt azt írta, hogy a rendőröket elkeserítette, hogy nem képesek minden áldozatnak segíteni, s nem tudják elfogni az elkövetőket.