Merkel a népszerűségével fizet

Fotó: AFP / JOHANNES EISELE

-

Köln után jelentősen csökkent a német kancellár támogatottsága.


Németországban megváltozott a közhangulat a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta. A lakosság többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága pedig nagymértékben csökkent – mutatta ki pénteken ismertetett felmérésben a ZDF országos közszolgálati televízió. A ZDF Politbarometer nevű kutatása szerint a decemberi 46 százalékról 60 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekülttömeggel, és 51 százalékról 37 százalékra süllyedt a bizakodók aránya.

Angela Merkel menekültügyi tevékenységével a német lakosság 57 százaléka elégedetlen, 39 százaléka elégedett. Egy hónappal ezelőtt 49:47 volt ez az arány. Ugyanakkor a többség szerint az sem járható út, amelyet a berlini vezetés menekültpolitikáját bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök ajánl; a felmérésben megkérdezettek 57 százaléka szerint a jelenlegi európai helyzetben nem lehet évi 200 ezerre korlátozni a befogadható menekültek számát.

A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek. A felmérés készítői rendre tíz politikus megítélését vizsgálják. Decemberhez képest a kancellár megítélése romlott a legnagyobb mértékben; Angela Merkel támogatottsági mutatója 1,7 pontról 1,0 pontra süllyedt. Egyedül Horst Seehofer mutatója emelkedett, a decemberi 0,4 pontról 0,7 pontra.

A ZDF felmérése alapján a német lakosság 70 százaléka attól tart, hogy a menekültek miatt növekszik a bűnözés, 73 százalékuk szerint pedig szigorítani kell a bűnözővé váló menedékkérők kiutasítására vonatkozó szabályokat. Növekedik mindazok aránya, akik szerint a menekültek nagy száma veszélyezteti a társadalmi és kulturális értékeket. A tavaly októberi 33 százalék után már 42 százalék tart ettől, ugyanakkor 52 százalék szerint nincs ilyen veszély.

A kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség december óta két százalékpontot rontott, jelenleg a megkérdezettek 37 százaléka szavazna rá. Nagyobb meglepetés, hogy a teljes népesség körében már 11 százalékos támogatottságot élvez az AfD (Alternatíva Németországnak) nevű euroszkeptikus és bevándorlásellenes párt, ami két százalékpontos erősödés a legutóbbi, decemberi felmérés óta. A nagykoalícióban kormányzó szociáldemokraták (SPD) továbbra is 24, az ellenzéki Zöldek 10 százalékon állnak. A Baloldal egy százalékponttal esett vissza, 8 százalék szavazna rájuk.