Merkel: a most érkező menekültek nem olyanok, mint a vendégmunkások

Fotó: AFP / JOHANNES EISELE

-

Az újonnan érkező bevándorlók gyors integrálását sürgette Angela Merkel német kancellár szokásos szombati rádióüzenetében, hangsúlyozva, hogy minél előbb munkát, oktatást kell kapniuk és meg kell tanulniuk németül.


Németország megtanulta az 1960-as évek leckéjét, amikor a migránshullám „vendégmunkások” formájában érkezett - hangsúlyozta a kancellár. Mindenki azt hitte, hogy várhatóan hazatérnek, de végül több nemzedék is itt maradt – tette hozzá.

Merkel hangsúlyozta, hogy a kevésbé iskolázott menekülteknek képzésben kell részesülniük, hogy munkát kaphassanak, és a gyermekeiknek gyorsan iskolába kell kerülniük. Merkel 600 órás integrációs tanfolyamot javasolt, amelynek keretében segítenek a menekülteknek a nyelv és a kultúra elsajátításában. A tanfolyamot még azelőtt elkezdhetnék, hogy hivatalosan megkapnák a menekült státust.


Eközben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Funke német lapkiadó újságjainak adott interjújában a vasárnapi rendkívüli migrációs értekezlettel kapcsolatban kijelentette: „Sürgős közös operatív válaszokat vitatnak meg a humanitárius kérdésekre, és rövid távú intézkedésekről döntenek”.

„A helyzet kezeléshez szorosabb együttműködésre és konkrétabb megállapodásra van szükségünk a térség államai között” – mondta az EB elnöke. Európában ugyanis nő az aggodalom, hogy a tél közeledtével, az egyre hidegebb időjárási körülmények közepette mi lesz a nyugat-balkáni államokban rekedt menekültekkel.

Juncker egyben méltatta Merkel menekültügyi politikáját, s azt, hogy a közvélemény-kutatások eredményei sem késztették a kancellárt irányváltásra. Juncker rámutatott: nem a rövidtávú népszerűség, hanem a tartalom a fontos.

Nemrég a berlini városvezetés bejelentette, ideiglenes szállást rendez be a forgalomból kivont tempelhofi repülőtér egyik hangárjában. A hatóságok szerint várhatóan ezer ember érkezik a hét végén a fővárosba. Berlinben 90 további befogadóhely már megtelt, így tűzoltók, katonák és a mentőszolgálatok munkatársai gyors ütemben dolgoznak 73 nagy sátor felállításán a 2008-ban bezárt repülőtér egyik hangárjában. Segélymunkások és egészségügyi dolgozók is részt vesznek a munkálatokban, amelyek eredményeképpen ezer embert tudnak majd elhelyezni.

A repülőtér bezárása óta a tempelhofi hangárokban különböző rendezvényeket – gálaesteket, divatbemutatókat, sőt hokimérkőzéseket – tartanak.