Merkel: a kerítések nem segítenek

Fotó: MTI/EPA/DPA / Bernd von Jutrczenka

-

Ehelyett a német kancellár szerint olyan sebesen kell dolgozni, mint a pénzügyi válság idején.


Nem mérgelődni kell, hanem "el kell fogadni a feladatot, lelkileg is" és igyekezni kell úgy alakítani a folyamatokat, hogy végül jóra forduljanak a dolgok mindenkinek - mondta Angela Merkel a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádióban sugárzott interjújában.


A kancellár Reinhard Marx münchen-freisingi érsek szavait idézve azt mondta, hogy "az Úristen most ezt a feladatot tette az asztalunkra". Ezért pedig "nincs értelme civakodni, hanem hozzá kell fogni a munkához".

Szerinte a menekültválság kezelésében ugyanolyan sebesen kell dolgozni, mint a pénzügyi válság idején, a feladatot pedig három fő elv követésével lehet megoldani:
 • hatékonyabban, gyorsabban kell elvégezni a menekültügyi eljárásokat
 • javítani kell az uniós külső határok védelmén és gondoskodni kell a menekültek EU-n belüli méltányos elosztásáról,
 • törekedni kell a menekülthullám okainak megszüntetésére.  A menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban Angela Merkel az interjúban többször kiemelte, hogy a védelemre szoruló embereket ugyan be kell fogadni, de távozniuk kell mindazoknak, akik "más, például gazdasági okokból" érkeznek Németországba.

  Hozzátette, hogy a menedékjog törvényi alapjait nem kell megváltoztatni, de a menekültügyi rendszer átalakításra szorul és a kormány reményei szerint az erről szóló javaslatokból igen gyorsan, már november 1-jén hatályos jogszabályok lesznek.

  A külső határok védelméről szólva aláhúzta, hogy fel kell állítani a hot spotokat, amelyekben regisztrálják a menedékkérőket és eldöntik, hogy jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására, Törökországgal pedig "migrációs párbeszédet" kell folytatni.

  A menekültek tagállamok közötti elosztásáról szólva arra a kérdésre, hogy a Magyarország mellett az észak-afrikai spanyol enklávékban, Bulgáriában és Görögországban is felállított határkerítésekre tekintettel hozzá kell-e szokni mindahhoz, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnök hangoztat a menekültválságról, Angela Merkel azt mondta:


  én ezt nem szeretném

  és ha sikerül biztosítani a méltányos tehermegosztást az EU-ban, akkor nem is úgy alakul majd a helyzet.

  Azzal kapcsolatban, hogy Horst Seehofer bajor miniszterelnök hibának nevezete a Magyarországról elindult menedékkérők beengedését, Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Bajorország kiemelkedő munkát végez. "A másik oldalon azt is el kell mondanom: nem hiszem, hogy kerítések segítenek". "Ezt láttuk Magyarországon, ahol sok ráfordítással felépítettek egy kerítést, és a menekültek mégis jönnek és más utakat keresnek" - mondta Angela Merkel. "Kerítésekkel nem fogjuk megoldani a problémát" - tette hozzá a német kancellár.