Merkel: a gazdasági bevándorlónak el kell hagynia az országot

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

A német kereszténydemokraták már megállapodtak a tranzitzónák létrehozásáról, a szociáldemokratáknak azonban fenntartásai vannak. Angela Merkel szerint a tranzitzónákkal ugyan nem lehet megoldani a válságot, de bizonyos esetekben hasznosak lehetnek. A gazdasági bevándorlóknak pedig meg kell mondani,hogy hagyják el az országot.


Angela Merkel német kancellár hétfő este pártja, a konzervatív CDU fórumán vett részt az Alsó-Szászország tartománybeli Stade nevű városban. Itt jelentette ki a kancellár, hogy a tranzitzónák bevezetése nem oldaná meg a menekülthullám erősödéséből fakadó gondokat, de bizonyos esetekben hatékony megoldás lehet.


Például akkor, ha egy menedékkérő nyilvánvalóan szándékosan hagyja el az iratait és nem hajlandó együttműködni személyazonossága megállapításában. Erről kell tárgyalni a CDU/CSU pártszövetség koalíciós társával, a szociáldemokrata párttal (SPD) - mondta Merkel.


A CDU/CSU elképzelése alapján a tranzitzónák a határ térségében kijelölendő övezetek, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kell várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.

A megoldás alapja az úgynevezett repülőtéri eljárás, amelyet a legutóbbi nagy menekülthullám után, 1993-ban vezették be. Főleg akkor alkalmazzák, ha valakinek nincsenek papírjai, vagy nyilvánvalóan nem szorul a német állam védelmére. Ilyen esetekben megtagadható a belépés az országba. Az eljárást 48 órán belül folytatják le, a kérelmezőnek a döntésig a repülőtéren kijelölt helyen kell maradnia.


A beszámolók szerint a stadei fórumon a bírálatok elmaradtak Merkel felé, sok tapsot kapott a résztvevőktől.


A kancellár beszédében kiemelte, hogy a német alaptörvény alapján minden ember méltóságát tiszteletben kell tartani, és nem csak a Németországban élő emberekét. Éppen ezt szolgálja a menedékjog, Németországnak azonban azt is jeleznie kell, hogy kinek nem tud segíteni. „Emberhez méltó módon bánunk azzal (a menedékkérővel) is, aki gazdasági okok miatt jön hozzánk, de meg kell mondanunk neki, hogy »neked el kell hagynod az országunkat«" - fogalmazott.


A vitában sok kérdés felmerült a kitoloncolásokról, tranzitzónákról, további menekültek befogadásáról. Többen kifogásolták, hogy a menekültpolitika körül sok a feltételes módban megfogalmazott kijelentés, és kevés a konkrétum. Merkel nem szolgált sok részlettel. Hangsúlyozta, hogy a Németországba érkező menekültek száma Európán kívül zajló folyamatoktól függ. "Én csak olyasmit tudok megígérni, amit aztán be is tudok tartani. Ezért nem tudok csak úgy egyszerűen mondani önöknek egy számot" - mondta a német kancellár.