Merkel: a britek ki fognak lépni

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-

A menekültek védelme az Európai Unió humanitárius felelőssége – mondta Angela Merkel német kancellár egy televíziós interjúban. Megjegyezte: Nagy-Britannia kilépése az EU-ból visszafordíthatatlan folyamat.


A politikus a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban elmondta, hogy amikor tavaly dönteni kellett a menekülthullám kezeléséről, meg kellett fontolni, vajon „hagyjuk-e Görögországot egyedül a feladattal”, vagy „bánjunk igen rosszul a menekültekkel, ahogy például Magyarországon tették”, vagy pedig humanitárius okokból „nyújtsunk védelmet az embereknek”. A védelem megadása mellett kellett dönteni, mert az EU hitelességére és értékeire tekintettel minden más reakció „teljességgel elfogadhatatlan lett volna” – mondta Angela Merkel.

A kancellár szerint a történtek első „tanulsága”, hogy korábban el kell kezdeni foglalkozni azzal, hogy miként élnek az emberek az EU szomszédságában, és többet kell tenni a menekülésre késztető okok megszüntetéséért. Másodszor „meg kell tanulni”, hogy miként lehet megvédeni az uniós külső határt és megakadályozni az illegális migrációt, a harmadik teendő pedig a menekültek „méltányos elosztása” az uniós tagországok között – mondta a német kancellár, kiemelve, hogy az első két területen jelentős a haladás, de a menekültek elosztásában „még mindig vannak hiányosságok”.

Merkel a brit uniós tagságról tartott népszavazással kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte a Brexit visszafordíthatatlan folyamat. A brit szavazók „meghozták a döntést”, így a következő lépés az lesz, hogy országuk az uniós alapszerződés 50. cikkelye alapján kezdeményezi a kiválást. Ez „emberi számítás szerint” akkor történik majd meg, amikor végrehajtják a váltást a miniszterelnöki tisztségben – mondta Angela Merkel. Kiemelte, hogy a kilépésről folytatandó tárgyalásokon szó sem lehet arról, hogy Nagy-Britannia „kimazsolázza” az uniós alapszabadságok közül a számára előnyös elemeket.