Mérgező gázt is bevethettek a felkelők Aleppóban

Fotó: Hans Lucas / VIRGINIE NGUYEN HOANG

-

Legalábbis a szíriai állami média szerint. A támadás több mint 30 embernél okozott fulladásos panaszokat. Az ellenzék szerint viszont ez hazugság.


A SANA állami hírügynökség szerint az egyik lakónegyedre „mérgező gázokat tartalmazó lövedékeket” lőttek ki. Az állami televízió idézte egy aleppói kórház igazgatóját, aki szerint 36 ember – civilek és katonák – kerültek be hozzájuk klórgáz okozta fulladás miatt.

Zakaria Malahifdzsim, az aleppói felkelőcsoport egyik vezetője tagadta a jelentést, és hazugságnak nevezte azt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet megerősítette, hogy a kormányerők tagjai köréből érkezett jelentés „légzési nehézségekről” a frontvonal két zónájában, de azt nem tudni, hogy klórgáz okozta-e.

Az AFP francia hírügynökség az OSDH-ra hivatkozva arról számolt be vasárnap, hogy az utóbbi 48 órában 38 polgári személy vesztette életét, és 250-en sebesültek meg az ellenzék Nyugat-Aleppóra mért tüzérségi támadásaiban.

Pénteken a felkelők átfogó támadást indítottak Aleppóban, hogy megtörjék az ostromgyűrűt, amelyet hetekkel ezelőtt vont területeik köré a hadsereg.