Mérgező füst fenyegeti Kijevet, ismét ég a vaszilkovi üzemanyag-tároló

Forrás: RIA Novosti

-

Öt napig tartó próbálkozás után pénteken sikerült megfékezni a tüzet a telephelyen, ahol többféle üzemanyagot tárolnak, és ahol több tartály fel is robbant. Öt ember, köztük négy tűzoltó halt meg. Szombaton újra lángra kapott, a vastag fekete füstöt pedig, mérgező gázokkal együtt Kijev felé sodorja a szél.


Szombaton ismét lángra kapott egy üzemanyag-tároló tartály azon a Kijevhez közeli, Vaszilkovban található telephelyen, ahol csak egy napja sikerült megfékezni a hétfőn keletkezett tüzet. A tartályból szivárgott az üzemanyag, tette közzé Facebook-oldalán Szergej Szabov, a város polgármestere. Négy további teli tartály van a telepen, és a tűzoltók egyelőre nem tudták megkezdeni a hűtésüket, mert a forróság miatt nem lehet megközelíteni őket. Emiatt fokozott a robbanásveszély.


A hétfőn keletkezett tűz, és az utána bekövetkezett robbanások miatt 5 ember halt meg - köztük 4 tűzoltó - és 18 megsebesült.
A fő aggodalmat jelenleg a levegőbe került mérgező, rákkeltő gázok okozzák, amelyeket a füsttel együtt Kijev felé sodor a szél. Egyes szakértők szerint a katasztrófa következményei nemcsak a hárommilliós ukrán fővárost, hanem a szomszédos országokban élőket is érinthetik, írja az RT hírügynökség.