Mérgező anyagot tartalmazó Nestlé tejpépet talált a Nébih

-

Azonnali hatállyal megtiltották a 250 grammos Nestlé 5 gyümölcsös tejpép forgalmazását. A kisgyermekeknek készült tejpép penészgombák által termelt ochratoxin A méreganyagot tartalmazott.


A hatóság szerint a kifogásolt tejpép egyszeri vagy rövid ideig történő fogyasztása valószínűleg nem ártalmas az egészségre.

A gyors intézkedésnek köszönhetően a termék már nincs az üzletekben, de a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki vett a 2017 januárjában lejáró és a Nestlé Portugal S.A. által gyártott termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére.

Az ochratoxinok penészgombák által termelt méreganyagok. Közül az ochratoxin A a legjelentősebb, erősen toxikus anyag. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordulhat elő.

Bár az élelmiszer-előállítók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat.

A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiségtől függ, ezért megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket.