Mérgező anyagok lehetnek a levegőben a kínai robbanás után

-

Tovább nőtt a halálos áldozatok száma is. Újabb robbanások is történtek.


Tiencsin 3 kilométeres körzetéből evakuálják a lakosokat a vegyi szennyeződés veszélye miatt – írja a BBC. Mérgező anyagok terjedésétől tartanak a hatóságok. Más közlés szerint viszont a hatóságok már észlelték is a súlyosan mérgező nátrium-cianid terjedését a kikötői negyedben, ezért telepítik ki a lakosságot.

Közben újabb robbanások voltak szombat éjjel. A China News Service hírügynökség jelentése szerint váratlanul ismét nagy tűz lobbant fel a területen. A helyszínen lévő újságírók hét-nyolc robbanást hallottak, és legalább három helyen sűrű füstfelhő emelkedett az ég felé.

A szerda éjjeli robbanás helyszínén több helyen még mindig nem sikerült eloltani a tüzet.

Tovább nőtt az óriási robbanások halálos áldozatainak a száma: a szombati helyzetnek megfelelő összegzés szerint 85-en haltak meg, köztük 21 tűzoltó, több százan megsebesültek, és még mindig keresnek embereket.

A katasztrófa szerda éjszaka egy tűzzel kezdődött, amelyhez mozgósították a tűzoltóságot, és amikor a tűzoltók már munkához láttak a helyszínen, akkor robbant fel több vegyszerraktár. A baleset színhelyére összesen mintegy ezer tűzoltót küldtek, és sokan még nem kerültek elő közülük – mondták el a szombati sajtótájékoztatón.

Esély sem volt a menekülésre, ezért ilyen magas az áldozatok száma a soraikból – mondta Tiencsin tűzoltóparancsnoka. Bár a szabályok szerint veszélyes anyagokat tilos tárolni lakó- és középületek 1000 méteres körzetén belül, a város egyik apartmanegyüttese 500 méteren belül volt.