Mérgezi a kínai diákokat a vegyi hulladéktároló helyére épített iskola

-

Csaknem ötszáz kínai diáknál fedeztek fel különböző betegségekre utaló jeleket egy tavaly szeptemberben átadott kelet-kínai iskolában és kollégiumban. A megbetegedéseknek köze lehet ahhoz, hogy az épületeket három lebontott vegyi üzem szemétlerakójának a helyén húzták fel – számolt be róla a Kínai Központi Televízió (CCTV) egy riportjában.


Egy Csiangszu tartományi iskola szomszédságában olyan súlyosan mérgező vegyi anyagokat állítottak elő korábban, mint a karbofurán és metomil. Az egykor ott dolgozók szerint ezekből az a anyagokból a helyszínen nagyobb mennyiséget a földbe temettek, az üzemek szennyvizét pedig a közeli folyókba engedték. A környezetvédelmi minisztérium ezzel kapcsolatban nyomozást kezdett, és az elsődleges jelentések szerint mind a talajban, mind a talajvízben szerves szennyező anyagokat találtak, köztük klórbenzolt és szén-tetrakloridot. Ezeken kívül higany, ólom és kadmium maradványokat is felfedeztek. A rákkeltő klórbenzolból a megengedett határérték csaknem százezerszeresét mutatták ki.


Az egykori üzem közelében, magánkézben lévő nyelvi iskola diákjai és tanárai először tavaly decemberben jelezték, hogy kampuszukon kellemetlen szagot éreznek. A környéken akkoriban talaj-helyreállítási munkálatokat folytattak. Később a középiskola tájékoztatása szerint 641 tanulót vizsgáltak meg és 493-uknál mutattak ki leukémiára utaló tüneteket, továbbá ekcémát, bőrgyulladást, bronchitist. A közelmúltban végzett vizsgálatok szerint sokuk vérképe eltér a normálistól. Az eset nagy visszhangot váltott ki országszerte, a témát feszegető, „fertőző iskola" címen megnyitott blog bejegyzéseire 30 millió kattintás érkezett és 76 ezer hozzászólás követte. Az olvasókat egyöntetűen felháborították a történtek, ezért jelenleg azt sürgetik, hogy vonják felelősségre az országban eluralkodott környezetszennyezés felelőseit.