Mérgezett élelmiszerrel támad a német zsaroló

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Állítólag tízmillió eurót követel.


A konstanzi rendőrkapitányság, a ravensburgi ügyészség és a baden-württembergi fogyasztóvédelmi és mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint egy ismeretlen megfenyegetett több üzletláncot, hogy mérgezett termékeket helyez el élelmiszerboltokban és drogériákban Németországban és külföldön, ha nem fizetnek neki.

A Bild úgy tudja, hogy a zsaroló tízmillió eurót (3,1 milliárd forintot) követel. A közlemény szerint a fenyegetést "nagyon komolyan kell venni".

Az ismeretlen mérget tett kisüveges kiszerelésű termékekbe, amelyeket a múlt héten Friedrichshafenben elhelyezett több üzletben. Öt üveg csecsemőtápban etilén-glikolt találtak. Az édes ízű, sűrű folyadék kis mennyiségben is egészségkárosodást okoz, észrevenni nem könnyű, mert színtelen és szagtalan. A mérgezett termékeket időben eltávolították.

A biztonsági kamerák felvételei alapján a feltételezett elkövető egy 50 év körüli férfi. A felvételeket nyilvánosságra hozták és a lakosság segítségét kérik a gyanúsított elfogásához. A közlemény fokozott óvatosságra inti a fogyasztókat, azt tanácsolja, hogy ellenőrizzék, sértetlen-e a termékek csomagolása.

A zsaroló vagy zsarolók kézre kerítésére több mint 220 fős nyomozócsoportot állítottak fel. A nyomozás nemzetközi, Németországon kívül Ausztriára és Svájcra összpontosítanak. Csütörtökön az egész országra érvényes riasztást adtak ki: különösen az üveges kiszerelésű termékekkel óvatosan kell bánni, és azonnal jelenteni kell az eladóknak vagy a rendőrségnek, ha valaki gyanús csomagolású élelmiszert talál.