Mérget ivott a tárgyalóteremben és meghalt az elítélt horvát tábornok

Forrás: MTI/AP/Nemzetközi Törvényszé

-

A jogerős ítélet kihirdetését szakította félbe a politikus, amikor megtudta, hogy húsz évet kapott.


A hágai Nemzetközi Törvényszék hivatalosan is megerősítette, hogy meghalt Slobodan Praljak. A 72 éves bosznia horvát tábornok ítélethirdetés közben mérget ivott. Elvesztette eszméletét, az egészségügyi személyzet pedig megkezdte az újraélesztését. Praljakot kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.

A Törvényszék hat, háborús bűncselekmények miatt elítélt boszniai horvát vezető ügyében hirdetett volna jogerős ítéletet. Miután közölték, hogy húsz év börtönt kapott, Praljak azt kiabálta, hogy ő nem háborús bűnös, majd a kezében tartott üvegcséből valamit megivott.

Ezután bejelentette, hogy megmérgezte magát. Az elnöklő bíró, Jean Claude Antonetti félbeszakította az ülést és megtiltotta, hogy a teremből kivigyék a tégelyt, amit Praljak tábornok használt. Az elítéltet eltávolították a tárgyalóteremből és orvost hívtak hozzá.

A Törvényszék épületéhez mentőhelikoptert vártak, de úgy tűnik, hogy arra nem lesz szükség. A horvát N1 hírcsatorna szerint Praljak felesége azt mondta, hogy az elítélt állapota válságos. A mentők így mentek be a Törvényszék épületébe.A Törvényszék épületét elhagyta egy mentőautó, a HINA hírügynökség szerint Praljakot a kórházba vitték. A mentő rendőri felvezetéssel hagyta el a helyszínt.

A hágai Törvényszéken előfordult már haláleset – Slobodan Milošević ítélethirdetés nélkül, az elsőfokú tárgyalás idején hunyt el –, és öngyilkosság is. Eddig azonban egyszer sem történt meg, hogy valaki a tárgyalóteremben igyon mérget.

Így nézett ki a pillanat, amikor Praljak megitta az ismeretlen folyadékot.Praljakot jogerősen húsz év börtönre ítélték a boszniai háború idején elkövetett háborús bűnök miatt. Társai közül 25 évre ítélték Jadranko Prlićet, az 1993-ban kikiáltott, ún. Herceg-Bosna Horvát Köztársaság kormányfőjét, Bruno Stojićot 20 évre, Milivoj Petkovićot 20 évre, Valentin Ćorićot 16, Berislav Pušićot pedig 10 évre.

Praljak színházrendező volt, a délszláv háború kezdetén csatlakozott a szakadár boszniai horvát állam félkatonai alakulatához.

A Herceg-Bosnát vezető horvátokat négy éve összesen száztizenegy évre ítélte első fokon a Tribunális, mert etnikai tisztogatásban vettek részt a muzulmán vallású bosnyákok ellen. A fellebbezési eljárásban az ügyészség súlyosbítást, a védelem a vádlottak felmentését kérte.

A Törvényszéki ítéletből az derült ki, hogy a mostari Öreg-híd legitim katonai célpont volt, annak lerombolásáért nem vonták felelősségre a boszniai horvátok katonai és politikai vezetését. Azt viszont kimondta a bíróság, hogy a horvát politikusok bűnszervezetet alkottak, hogy közösen kövessék el a bűncselekményeket – Zágrábban ezért kifejezetten elégedetlenek az ítélettel, mert úgy vélik, gyakorlatilag a horvát politikát és Franjo Tuđmant ítélték el.

Az 1992-1995-ös boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

A Nemzetközi Törvényszék 1993-ban jött létre, fennállása alatt 161 ember ellen emelt vádat és 84-et ítélt el. Az eseti bírói fórum megbízatása decemberben jár le hivatalosan, a fennmaradó ügyeket az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT) veszi át.


Megakadályozta a mészárlást

Bírálta a hágai Törvényszéket Andrej Plenković. A horvát kormányfő szerint a hat boszniai horvát elítélt másodfokú ítélete morálisan igazságtalan az elítéltekkel és a horvát néppel szemben. Plenković szerint Horvátország segítséget nyújtott Bosznia és Hercegovinának a délszláv háborúban. A horvát hadsereg útját állta Bihać szerb megszállásának, és ezzel megakadályozott "egy újabb srebrenicai mészárlást" – mondta a kormányfő.

A horvát hadsereg a boszniai hadsereggel együtt felszabadította Bosznia nagy részét, és véget vetett a háborúnak az országban. Horvátország több százezer menekültet fogadott be Boszniából, függetlenül nemzetiségüktől és vallásuktól. A horvátok nélkül ma nem létezne független Bosznia és Hercegovina – mondta Plenković.

A kormányfő kifejezte részvétét Praljak tábornok családjának.


Támadják, üdvözlik

A bosznia-hercegovinai horvátok nemzetgyűlése, a HNS és annak elnöksége elutasítja a jogerős hágai ítéletet – mondta Dragan Čović. A boszniai államelnökség soros horvát elnöke arra számított, hogy felmentik a vádlottakat. "Tudjuk, hogy ez a bíróság politikai és nem igazságszolgáltatási szerv" – mondta. Szerinte a testület döntésével bűncselekményt követett el az ún. horvát védelmi tanács, a HVO minden tisztességes tagja és a horvát nép ellen.

Praljak megmutatta a világnak, mekkora áldozatot képes hozni azért, hogy kinyilvánítsa, nem háborús bűnös – mondta Čović, aki méltóságra és türelemre intette Bosznia és Hercegovina lakosait, különösen azokon a területeken, ahol a horvátok és a bosnyákok között konfliktusok voltak.

Bakir Izetbegović, az elnökség bosnyák tagja üdvözölte az ítéletet. Azt mondta, a hágai törvényszék "odaadó és szakértő munkájával" megerősítette a nemzetközi jogba vetett hitet, és részben elégtételt nyújtott az áldozatok és családtagjaik számára.

"A hágai törvényszék az ENSZ égisze alatt működik, és ennek a bíróságnak az ítéletét őszintén el kell fogadni, és végre kell hajtani" – mondta.