Merénylet történhetett egy izraeli nagykövetségen

-

Két jordániai meghalt, egy izraeli pedig életveszélyesen megsebesült abban a fegyveres incidensben, amely vasárnap történt Izrael ammáni nagykövetségének egy lakóépületében - közölte a jordániai királyság közbiztonsági igazgatósága.


A lövések eldördülése előtt a jordániaiak bementek az erődítményszerű képviselet egyik lakóépületébe azzal, hogy ott valamilyen asztalosmunkát végezzenek - áll a biztonsági hatóság közleményében, amely azonban nem tesz említést arról, hogy mi válthatta ki a lövöldözést.

Az incidensről szóló első híradások még három sebesültről számoltak be, azzal, hogy az izraelit szúrt sebbel a mellkasán, válságos állapotban vitték kórházba. Később azonban meghalt a két jordániai sérült, amint arról a jordániai hadsereghez köthető Hala Akbár hírportál is beszámolt. Az izraeli áldozat állapotát egyelőre nem sikerült stabilizálni - tette hozzá a hírportál.

Az izraeli külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a történteket. Izraelben hírzárlatot rendeltek el az ammáni incidensre vonatkozóan.

Az eset olyan időben történt, amikor magasra hágott a feszültség Izrael és a muzulmán országok között azok miatt a biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket Izrael a jeruzsálemi óvárosban, a Mecsetek terére vezető utakon állított fel, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt.

A Mecsetek tere körül kialakult konfliktus miatt pénteken jordániaiak ezrei tüntettek Izrael ellen Ammánban és Jordánia más városaiban. Jordánia vasárnap azzal fordult az arab országokhoz, hogy sürgősen üljenek össze külügyminisztereik a jeruzsálemi helyzet megvitatására.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett Mecsetek tere ad otthont az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek, de a hely a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban ezen a téren állt a legszentebb hely, a jeruzsálemi Szentély. Az al-Aksza mecset körzete a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alatt áll, és a kényes egyensúly fenntartását a status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani.