Merénylet gyanúja: megölték egy belga atomerőmű biztonsági őrét

Fotó: SOOC / Alexandros Michailidis

-

Az eset két nappal a brüsszeli merényletek után történt Charleroi városában, amely 50 kilométerre fekszik a belga fővárostól. A gyilkos ellopta a biztonsági őr belépőkártyáját.


A biztonsági őr a kutyáját sétáltatta, amikor csütörtök kora reggel lelőtték. Az eset amiatt is fontosnak tűnik, mert egy nukleáris létesítményben dolgozott, és a belépőkártyáját ellopták. Bár hatóságok egyelőre nem árultak el részleteket, erős a gyanú, hogy terroristák akartak így bejutni az atomerőműbe. A belépőkártyát érvénytelenítették.

Korábbi hírek szerint a brüsszeli öngyilkos robbantók, Khalid és Ibrahim El Bakraoui belga atomerőművek ellen is terveztek támadást, és az elfogott párizsi merénylő, Salah Abdeslam segítette előkészületeiket. A testvérek állítólag egy rejtett kamerát helyeztek el a belga nukleáris kutatási program igazgatójának otthona előtt. A terroristáknak már több napnyi felvételük gyűlt össze, ami egy másik gyanúsított lakásában tartott razziánál került elő. A belga atomerőművekben már korábban megerősítették a biztonsági intézkedéseket, és szombaton ugyanezt tették Franciaországban is.

Belgiumban továbbra is magas készültségi fokozat van érvényben a keddi kettős robbantás után, amely a Zaventem repülőtéren és a Maalbeek metróállomásnál történt, mindössze néhány méterre az Európai Unió kulcsfontosságú épületeitől. A merényletekben több mint harmincan meghaltak és több százan megsebesültek.